Безредици във Фъргюсън след решението на съда да оправдае полицая за убийството на М. Браун

25.11.2014 | 07:14
Безредици във Фъргюсън след решението на съда да оправдае полицая за убийството на М. Браун

Безредици избухнаха във Фаргюсън, Сейнт Луис в понеделник, след като съдът реши да не повдига обвинения срещу бял офицер от полицията, застрелял чернокож тийнейджър.

Президентът Барак Обама и семейството на 18-годишния Майкъл Браун призоваха по отделно към спокойствие след като прокуратурата съобщи решението на съда, че полицаят е действал при самозащита.

Прокурор Робърт Макълък каза, че офицер Дарън Уилсън е стрелял 12 пъти след „влязъл в спор“ с Браун и че съдът  не е открил основание да повдигне обвинение.

След като прокурорът завърши изявлението си майката на Браун избухна в сълзи, а демонстрантите започнаха да скандират: „Тези полицаи-убийци трябва да си отидат!“.

Протестиращите пред полицейския участък, където Уилсън е пазен хвърлиха бутилки и камъни. Полицейска кола бе запалена, а много магазини – ограбени и изгорени.

Силите за борба с безредиците отговориха със сълзотворен газ и светлинни гранати; по улиците на Фъргюсън избухнаха безредици.

Тълпата си проби път до магазин за мобилни телефони пред полицейския участък и го разби. Журналист на АФП бе ранен в лицето от твърд предмет.

С камък бе замерена и репортерка на CNN.

Демонстрации избухнаха и в други градове на САЩ.

Пред Белия дом протестиращи издигнаха лозунги с искане да „спре расисткия полицейски терор.

В ТВ изявление от Вашингтон президентът Обама призова към спокойствие хората и полицаите.

Прокурор Макълък каза на репортерите, че доказателствата, представени на съда са показали, че Уилсън е стрелял при законна самозащита, когато е станал свидетел на кражба.

Той каза, че избухнал „спор“, при който Уилсън е седял в патрулната кола, а Браун – на прозореца.

На снимка от инцидента, направена след това и показана от прокурора, се вижда как Уилсън има лека драскотина на лицето.

„По време на спора два изстрела са били дадени, докато Уилсън е бил в колата си“, каза Макълък.

След като били дадени три изстрела, Уилсън излязъл от колата си и започнал да преследва Браун. Дал 10 изстрела и младежът бил убит с 6 куршума.

През август някои свидетели казаха, че Браун бил вдигнал ръце в знак, че се предава, когато бил застрелян.

Фъргюсън е афроамериканска общност, предградие с преобладаващо бели полицаи. Жителите са се оплаквали от години от расистки предразсъдъци и свръхреакция на полицаите.

В дните преди обявяване на решението на съда губернаторът на Мисури обяви извънредно положение и постави националната гвардия в готовност. ФБР също разположи допълнителни агенти.


След като избухнаха безредиците летището на Сейнт Луис временно бе затворено. Ограничението е за кацащи, не за излитащи. FAA обяви зона, забранена за полети над района.

Три сгради бяха запалени във Фъргюсън. По улиците се чуваха изстрели, съобщиха американските новинарски канали, които предаваха на живо събитията.

Районът на безредиците около улица Уест Флорисън бе блокиран от бронирани коли и силите за борба с безредиците. Някои демонстранти вдигаха ръцете си на полицаите в подигравателен жест на предаване, докато други им показваха пръст.

В ТВ обръщение президентът Барак Обама призова към спокойствие след съобщението на Прокуратурата.

„Ние сме нация, изградена около правото на закона и трябва да приемем решението на съда“, каза Обама.

„Трябва да признаем, че ситуацията във Фъргюсън ни говори за по-големи проблеми, пред които все още сме изправени като нация. Факт е, че в много части на тази страна все още съществува дълбоко недоверие между полицията и цветнокожите общности“, каза Обама.

Протести започнаха в някои градове на САЩ след обявяването на решението на съда.

С изключение на Фъргюсън демонстрациите са мирни, без насилие.

 

Ню Йорк

Около хиляда души излязоха северно от Union Square в Ню Йорк, мнозина с лозунги „Животът на чернокожите има значение“, съобщава Bloomberg.

Демонстранти блокираха Бруклинския мост в Ню Йорк сити в знак на подкрепа към Фъргюсън, съобщава Occupy Wall Street.

Чикаго

Демонстранти излязоха по улиците на Чикаго, съобщава АП.

Сиатъл

Ето как изглеждаше Фъргюсън няколко часа  по-рано.