Националната гвардия на САЩ напусна град Фъргюсън

Губернаторът на щата Мисури- Джей Никсън, издаде заповедта след като напрежението стихна

22.08.2014 | 13:26 Редактор: Мариета Иванова
Националната гвардия на САЩ напусна град Фъргюсън

Националната гвардия на Съединените щати напусна град Фъргюсън. Губернаторът на щата Мисури, Джей Никсън издаде заповедта след като напрежението стихна. Според Никсън, войниците в града вече не са необходими, тъй като ситуацията във Фъргюсън постепенно се нормализира.

През последните две седмици Фъргюсън стана арена на най-яростните протести в двата президентски мандата на Барак Обама. От своя страна, главният прокурор на Съединените щати Ерик Холдър, който беше на визита в Фъргюсън, обеща на протестиращите, че той лично ще гарантира „независимостта и точността" на разследването на убийството на 18-годишният Майкъл Браун.

Правозащитни организации пък, споделиха своите опасения, че войниците в града може да доведе до ефект, противоположен на очаквания, а именно - повишаването на напрежението заради недоволство от репресивни мерки. Междувременно стана известно, че кампанията по набиране на средства в подкрепа на офицера Дарън Уилсън, който уби чернокожия младеж, е събрала близо $170 000. Пари са дали над 4000 души.