ЕП изслушва бъдещия топ дипломат на ЕС Федерика Могерини

Пред черната дъска на Брюксел излиза и Аленка Братушек, номинирана за зам.-председател на ЕК, отговаряща за Енергийния съюз

06.10.2014 | 09:29 Редактор: Ирина Георгиева
ЕП изслушва бъдещия топ дипломат на ЕС Федерика Могерини

Бъдещият върховен представител на ЕС по външната политика Федерика Могерини се изправя на 6 октомври пред депутатите от ЕП в поредния ден от изслушванията на кандидатите за еврокомисари. Основните въпроси към нея касаят бъдещите действия на ЕС в отношенията му с Русия и реакцията на заплахата от организацията „Ислямска държава". Пред черната дъска на Брюксел днес излиза и Аленка Братушек, номинирана за заместник-председател на ЕК, отговаряща за Енергийния съюз.

В началото на миналия месец Могерини гръмко заяви, че Русия вече не е стратегически партньор на ЕС. Това обаче стана в качеството й на италиански външен министър. Сегашната й позиция със сигурност изисква по-дипломатичен тон, на фона на натиска от страна ма евродепутати от балтийските страни за по-решителни действия спрямо Москва. 

По отношение на джихадистите, позицията на Могерини е, че войната с Ислямска държава не е сблъсък на Запада срещу исляма. По време на конференцията на НАТО в Уелс тя бе един от първите дипломати, които призоваха за създаването на широка коалиция срещу джихадистите.

Могерини трябва да начертае стратегия, която да изтрие лошия имидж на ЕС, че винаги реагира бавно и закъсняло на кризи. Причината е, че сериозните действия на Брюксел на дипломатическата сцена изискват труден, понякога невъзможен консенсус сред държавите-членки.  Освен това инструментите на ЕС, почти единствено налагането на санкции, също изглеждат не особено ефективни.

Интересно ще бъде и изслушването на Братушек, за която електронното издание EUobserver писа, че тя е разследвана за злоупотреба с власт от словенската Комисия за борба с корупцията. Изпратено й е специално писмо-уведомление, което Братушек отказва да го получи. Тя бе премиер до май т.г., и е обвинявана за това, че сама е издигнала кандидатурата си за еврокомисар, като се възползвала от политическата криза в родината си.