Юнкер не предвижда промени в разпределението на отговорностите в новата ЕК

ЕП реши да даде на Хил възможност за повторно изслушване следващата седмица

03.10.2014 | 15:22 Редактор: Ирина Георгиева
Юнкер не предвижда промени в разпределението на отговорностите в новата ЕК

За момента не се предвиждат промени в разпределението на отговорностите сред бъдещите еврокомисари. Това съобщи говорителят на председателя на следващата ЕК Жан-Клод Юнкер, предаде БТА. Говорителят Мина Андреева внесе това пояснение, след като по-рано тази седмица ЕП не даде положителна оценка след изслушването на британския кандидат за еврокомисар Джонатан Хил и след определеното като незадоволително представяне на кандидата на Франция Пиер Московиси. 

ЕП реши да даде на Хил възможност за повторно изслушване следващата седмица, когато се очаква да завършат изпитите на останалите кандидати. Юнкер е в постоянна връзка с ръководството на ЕП, предстои среща между председателите на двете институции след края на изпитите. Докато изслушванията не са приключили, Юнкер няма намерение да прави промени в структурата и състава на своя екип, поясни Андреева. Тя повтори, че Юнкер следи внимателно всички изпити и дотук е много доволен от своите колеги. 

Регламентът на изпитите предвижда кандидатите, които бъдат първоначално отхвърлени, да бъдат изслушани отново, разпределените им отговорности да бъдат променени или самите те да бъдат заменени от посочилите ги правителства. Предвижда се този процес да завърши до 22 октомври, когато се очаква ЕП да гласува състава на новата комисия.