Започва нов етап от двустранните отношения между САЩ и Китай

Вашингтон няма да пречи на икономическото развитие на Китай

09.07.2014 | 14:48 Редактор: Ирина Георгиева
Започва нов етап от двустранните отношения между САЩ и Китай

Вашингтон няма да пречи на икономическото развитие на Китай. Това заяви, държавният секретар на САЩ Джон Кери, който е на посещение в Пекин. Кери е придружаван от финансовия министър Джак Лю,председателя на Федералния резерв Джанет Йелън и трима представители на администрацията на Обама.

В своята реч на откриването на шестия ежегоден американско-китайски „Стратегически и икономически диалог" между двете сили в Пекин Кери заяви, че Китай е „допринесъл за стабилността и развитието на региона и е избрал да играе отговорна роля в световните отношения".

По-рано американският президент Барак Обама излезе със съобщение, в което отбеляза, че САЩ са ангажирани да изградят „нов модел" в отношенията си с Китай, определящ се от сътрудничество и конструктивно управление на различията.

Междувременно президентът на Китай Си Цзинпин подчерта по време на диалога, че е нужно да се избегне конфронтация между страни, които съставляват една четвърт от световното население и една трета от глобалната икономика. Той отбеляза, че проблемите в китайско-американските отношения не трябва да бъдат възприемани като опасни, докато двете държави работят за тяхното разрешаване.

"Изграждането на нов модел в отношенията между Китай и САЩ е безпрецедентно в историята", каза Си Цзинпин.

Според президента на Китай избягването на конфликт между двете държави ще намали шанса и за сблъсък между световните сили. Цзинпин смята, че Китай и САЩ „трябва да засилят преговорите по Договора за двустранни инвестиции, разширяване на военния диалог, борба с всички форми на тероризъм, да си сътрудничат в справянето с климатичните промени и да насърчават комуникацията и координацията по големи въпроси от международен и регионален характер.