И кюрдите ще се възползват от кризата в Ирак

Ахмад Шбул, преподавател от Университета в Сидни

25.06.2014 | 12:36
И кюрдите ще се възползват от кризата в Ирак

Анализ на ситуацията в Ирак от Ахмад Шбул, преподавател от Университета в Сидни за Ришаат Саламат от студиото на Bloomberg в Хонконг.


Ислямската държава в Ирак и Леванта, ISIS, всъщност е разклонение на старата Ал Кайда, основана в Афганистан преди много години с помощта на американски и британски военни съветници и пари от Саудитска Арабия, казва Ахмад Шбул, преподавател от Университета в Сидни.

ISIS съчетаха всичко това с екстремистката идеология на Мюсюлманските братя. И това създаде ISIS.

Преди американската интервенция в Ирак през 2003 ISIS не съществуваше, а сега те контролират огромни части от северен Ирак и североизточна Сирия. И тяхната цел е контрол на цялата територия и да възродят стария Халифат.

Те се бият в името на религията, на исляма и за съжаление биха могли да си осигурят подкрепата на местното население в случай на чужда намеса или ако иракското правителство не им се противопостави.

 

Професоре, те вече се радват на известна подкрепа, защото без помощта на местното население те нямаше да могат да задържат много от тези сунитски градове и села.

Цивилното население, какво могат да направят те, когато има мощна групировка, която е окупирала региона.

Те си мълчаха, докато управляваше Садам, те си мълчаха - поне повечето от тях - през годините на американската окупация и независимо кой е на власт, те няма да се бият срещу него.

Също така те може да се харесат на част от населението, заради междуетническото  напрежение, което се зароди след след американската окупация на Ирак и особено след избирането на ал-Малики.

Има два вида подкрепа. Едната е обществената, пасивна, ако може така да се изразя.

Те обаче имат и подкрепата, която на практика им позволява да контролират всичките тези територии.

Имам предвид, кой ги въоръжи, от къде са взели всички тези оръжия? Има много въпросителни.

Вероятно страните от Залива, които са си мислили, че подкрепят друга групировка, се е оказало, че подкрепят именно тези хора. При това доста от американското оборудване изглежда е попаднало в ръцете им.

Така че ситуацията е доста хаотична и според мен отговорността трябва да падне върху американците, както и страните от залива, които подкрепяха тези, които се противопоставяха на сирийския режим първоначално. Защото те идват от там. Те започнаха в Сирия и след това се преместиха в Ирак.

 

На практика не става ли въпрос за не пряка война между Иран и Саудитска Арабия?

Не мисля, че случаят е такъв. Ситуацията обаче може да се развие по подобен начин.  Тя е приемана така и за съжаление това разширява пропастта между шиитите и сунитите в Ирак.

И разбира се, саудитската вахабитска идеология винаги е била враждебна към шиитите. В същото време Иран подкрепя Сирия, подкрепя ал-Малики и Хизбола. Така че може да говорим за това.

Но не мисля, че нещата са започнали по този начин. Мисля, че нещата излязоха извън контрол заради американската намеса, ако трябва да бъда честен.

Имам предвид, че тя е в основата. Преди тази намеса, в Ирак не съществуваше това разделение между сунити и шиити.

 

Още по темата

Кажете ни за тази група. Смятате ли, че те биха се съгласили да преговарят или смятате, че са прекалено крайни за подобна стъпка.

Мисля, че ще изчакат. Вероятно ще действат като талибаните в Афганистан. Те биха преговаряли от позицията на силата. Но както виждате, те изчакват, те определено се опитват да спечелят нови позиции.

Също така обаче те изчакват и реакцията, както в самия Ирак, така и отвън. А също така и ситуацията в Сирия.

Във вашия увод вие споменахте за кюрдите. И очевидно кюрдите ще се възползват от тази ситуация, за да се опитат да извоюват независимостта си.

Те вече контролират нефтените находища около Киркук. Те разполагат с много хомогенна и силна армия, която ще бъде добре снабдена от американците.

Икономиката им е много силна и може да оцелее самостоятелно. И си мисля, че американците може да решат да ги подкрепят, защото те изглеждат доста по-сплотени от останалата част на Ирак.

И това ще има много негативни последици за бъдещето на Ирак като държава, както и за бъдещето на региона като цяло, защото това ще укрепи ISIS. Те вече застрашават Йордания.

Има и проблеми с хора, които им симпатизират в Ливан. Ситуацията е наистина доста хаотична.

И ще ви кажа, ако американците например започнат да бомбандират позиции на ISIS, това, за съжаление, ще увеличи подкрепата за тях сред сунитите, които ще си кажат – тези кръстоносци се бият заедно с шиитите срещу нас. Така че за съжаление, това ще е много, много неразумно.