Иран готов да компенсира недостига на петрол от Ирак

21.06.2014 | 16:59
Иран готов да компенсира недостига на петрол от Ирак

Иран е готов да компенсира понижените обеми на добив на петрол в Ирак, съобщи иранската агенция ИРНА, цитирайки министъра на петрола.

Според него след действията на бойците от Ислямската държава на Ирак и Левант цените на петрола в Ирак са се повишили с 5%.

Преди това бе съобщено, че джихадистите са атакували най-голямата рафинерия в Ирак, в северния град Байджи.

Според АФП те успели да проникнат в рафинерията и да унищожат няколко цистерни.

Без доставки на продукция от южните петролни полета на Ирак, дефицитът на нефт на глобалния пазар ще бъде около 2,5 млн. барела дневно, съобщава ИРНА.

Иран е четвъртата по големина страна в света по запаси на петрол.

Кризата в Ирак заплашва доставките на петрол от втория по големина производител на петрол в ОПЕК.

САЩ изпратиха военни съветници и разузнавателни самолети в подкрепа на правителствените части срещу джихадистите от Ислямската държава в Ирак и Левант.

САЩ оказват натиск над иракските лидери да съставят бързо ново правителство, за да спрат опасността от избухване на гражданска война, като постигнат за няколко седмици политическо споразумение, отнело осем месеца през 2010, съобщава Bloomberg=

В неделя, на 22 юни държавният секретар на САЩ, Джон Кери пристига в региона за преговори със съседните на Ирак страни за бъдещето на Багдад.

„Нямат време“, лаконично коментира президентът Барак Обама в интервю за CNN на 20 юни.

Джон Кери ще се консултира със страните от региона, които „имат жизненоважен интерес в Ирак да не избухне гражданска война или да се превърне в рай за терористите“, заяви Обама.

Коментирайки американските  санкции над иранския петролен сектор, министърът на петрола на Иран е заявил пред ИРНА, че „Техеран винаги се е стремил да поддържа устойчив обем на добив“.

Кризата в Ирак ще повлияе негативно на икономиката на Турция, страна-вносителка на нефт, каза министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция Танер Йълдъз.


 

Иракски Кюрдистан очаква да достави първото количество спорен петрол от новия тръбопровод в Израел. Танкерът SCF Altai , плаващ под либерийски флаг, застана на котва пред пристанище Ашкелон на 20 юни сутринта, съобщава Хюриет.

Новото експортно трасе до Турция, изградено извън официалната система на Багдад предизвика ожесточен спор над правата на продажба на петрол между централното правителство и кюрдското регионално правителство.

Първият танкер с такъв петрол все още не е намерил купувач, след като натовари горивото през май.

/Снимка Vesselfinder/