Холандия и Великобритания първи гласуват за Европейски парламент

Днес започва гласуването за евродепутати

22.05.2014 | 08:30 Редактор: Мариета Иванова
Холандия и Великобритания първи гласуват за Европейски парламент

Изборите за Европейски парламент започват днес. Великобритания и Холандия са пъривте страни, в които ще се проведе вотът. Европейската комисия обаче забрани да бъдат обявени резултатите, преди провеждането на гласуването във всички държави-членки на ЕС.

С интерес ще бъдат следени резултатите на евроскептичните партии в двете страни – „Партията за независимост на Обединеното кралство“ на Найджъл Фарадж и холандската Партия на свободата, водена от Геерт Вилдерс.

Вотът във Великобритания е тест преди парламентарните избори догодина. Днес трябва да бъдат попълнени общо 73-депутатски места от страната в ЕП. Паралелно с евровота в ход са и местни избори. 46 млн. души имат право да гласуват, но се очаква избирателната активност да е ниска. Интересно предупреждение отправи Британската избирателна комисия, която призова избирателите да не си правят селфи в кабинката за гласуване. Собствените снимки не са забранени от закона, но снимка, която разобличава вота на друг човек, ще носи наказания от 5 хиляди британски лири.
Анализаторите очакват „Партията на за независимост на Великобритания“ да спечели значителна подкрепа на изборите. Дори посочват, че няма да са изненадани, ако изпревари управляващите консерватори и лейбаристите. Нейният лидер Найджъл Фарадж определя европейското законодателство като „задушаваща прегръдка“ за малкия бизнес в Обединеното Кралство. Според него извън ЕС, Великобритания би могла да намали регулациите върху фирмите, като така се създадат повече работни места и компаниите биха станали по-конкурентоспособни.

По време на кампанията преди изборите за ЕП, британските популисти зададоха въпроса „Кой всъщност управлява Великобритания?“ и отговарят, че „75% от законите в страната се създават и одобряват в Брюксел“.

В Холандия 12 милиона души имат право да гласуват. Евроскептиците в страната настояват тя да излезе от Еврозоната. В интервю за Reuters Геeрт Вилдерс посочи основните мотиви в позицията му против съюза – „Холандия няма контрол на границите си, на бюджета си и на парите си“. Той не е съгласен с мерките за икономии на европейско ниво и вижда несправедливост във факта, че финансите отиват само към страни като Гърция и Кипър, вероятно и към Украйна в близко бъдеще. Вилдерс вече обяви намерения, заедно с френските евроскептици от „Националния фронт“ на Марин льо Пен да създадат нова антиевропейска група в рамките на Европейския парламент.