България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ст. Мирчев за вота на недоверие: Предстоят срещи между БСП и Атака

През последните месеци престъпността в България избуя, добави той

21.01.2016 | 11:19 Редактор: Ирина Георгиева
Ст. Мирчев за вота на недоверие: Предстоят срещи между БСП и Атака

БСП лява България трябва да събере 48 гласа по Закон, за да внесе вот на недоверие за разглеждане от Кабинета. Социалистите вече са провели разговори с ДПС и БДС, предстоят срещи с Атака и всички независими депутати, които искат да се присъединят към вота. Това съобщи депутатът от БСП лява България Стоян Мирчев в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

"При ДПС станаха сътресения. Позицията ми от миналата година, която споделям е, че реалният партньор в сегашното управление е ДПС с председател Лютви Местан. След сътресенията при тях, те обявиха, че ще бъдат в опозиция - съвсем редно е да отидем и да водим разговори с тях." - коментира Мирчев.

Изкуствена е мантрата на премиера, че българите живеят в стабилност и не трябва да й се посяга по никакъв начин, смята социалистът. Според него напоследък министър-председателят е започнал да говори хаотично, което е неприсъщо за него.

"Не знам за каква стабилност говори Борисов, след като ежедневните проблеми на българина стават все по-големи. Всяка партия трябва да бъде готова за нови избори и е съвсем естествено, ако се отиде на нови избори. Ще видим каква ще е обстановката и крайният резултат." - отбеляза Мирчев. 

През последните месеци престъпността в България избуя и то не само със знакови убийства, а и на чисто битово ниво, добави депутатът.

Още по темата

В здравната система има много проблеми, които министърът не решава, а създава нови. Това коментира Мирчев по повод спорните ваксини "Еувакс" и "Пентаксим", които се оказа след проверка на Прокуратурата, че не са разрешени за употреба в България, а според здравният министър - не са и опасни. 

"В една нормална държава е нормално да има арест на здравния министър. Говорим за една огромна финансова злоупотреба или поне така изглеждат на първо време нещата. Говорим за едни ваксини, които въобще не са по стандартите на ЕС и Европа. Съдържат живак, а са предназначени за деца. Говорим за една огромно престъпление срещу нацията." - коментира социалистът.

"Забележете фактологията - ако нямаше проблем с тези ваксини нямаше да спрат и предаването на журналистката Валя Ахчиева, откъдето тръгна скандалът. Това предаване щеше да бъде излъчено, а от здравното министерство щяха да изкарат доводи, за да се защитят. Но те спряха едно предаване и около месец вече видяхме, че Прокуратурата доста се забави. Предаването излезе под неофициална форма. Явно наистина има много голям проблем, за да се запушат по този начин нещата." - сподели тезата си Мирчев. 

Това не е основният проблем в здравеопазването, а самата политика на МС, смята Мирчев.