България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Върбанов: България трябва да приеме 1302 бежанци - 471 от Италия и 831 от Гърция

Перспективата е да се приемат още 697 души догодина, съобщи Върбанов

02.11.2015 | 12:37 Редактор: Ирина Георгиева
Върбанов: България трябва да приеме 1302 бежанци - 471 от Италия и 831 от Гърция

България трябва да приеме 1302 бежанци според двете решения на ЕС, а перспективата е след още една година да има още 697 души. Това коментира председателят на Агенцията за бежанците Васил Върбанов в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. По думите му от тези 1302 души - 471 са от Италия, а 831 души са от Гърция. През декември ще пристигнат първите лица, а другите съответно през 2016г. и 2017г., поясни Върбанов.

"Към момента капацитетът на териториалните поделения на Държавната агенция за бежанците е е заета около 29-30%. Това не значи, че миграционният поток е намалял, тъй като има още толкова в домовете на Миграция и разпределителният център в Елхово, които очакваме да приемем в най-скоро време. От началото на месеца досега в сравнение с другите месеци имаме регистрирани в агенцията над 3500 души, което показва, че натискът не е намалял и това е затишие пред буря, тъй като и тези, които търсят закрила се опитват да се придвижат към Германия." - обясни Върбанов.

Бежанският профил се променя

Профилът на бежанския поток сериозно се промени спрямо 2013г. отбеляза Върбанов. По думите му идват повече мъже, а към 440 души има само 2 семейства. 

Тенденцията, че бягат само млади мъже е тревожна, смята Марияна Стоянова, ръководител на "Бежанско-мигрантска служба" към БЧК.

"Все пак Сирия е гранична с Турция, докато тези, които бягат от Афганистан трябва да преминат няколко граници. Труден е маршрутът и заради това първо тръгват мъже." - поясни Стоянова.

"От събота приехме над 100 човека афганистанци, които са преминали през Иран и Турция. Повечето от тях бяха между 20 и 30 годишни. Една част от тях бяха между 14 и 17 години." - допълни Върбанов.

Тревожно е и, че непридружените непълнолетни не бива да бъдат връщани в страните на произход, смята Стоянова и поясни, че процедурите при тях се разглеждат по трудно.

"Трябва да се вземат възможните мерки за тези деца и млади хора да се гарантира тяхното нормално пребиваване в страната и да се минимизират рисковете за тях спонтанно и организирано да тръгват. Това обаче е трудна задача, трябва да се подпомогне Държавна агенция за бежанците." - смята Стоянова.