Много потребители против рекламите в сайтовете

Блокери срещу реклами ползват 40% от юзърите

14.10.2015 | 16:35 Редактор: Ирина Георгиева
Много потребители против рекламите в сайтовете

Много от потребителите в интернет се съпротивляват срещу рекламите в сайтовете и инсталират специални приложения, с които да ги скрият. Германският таблоид Bild обаче е един от последните, които съобщи, че ще пречи на читателите си да видят тяхна статия, ако използват такъв софтуер, пише BBC. Подобно решение са взели и още много други новинарски сайтове.

Междувременно обаче хората искат да махнат изгледа към рекламите, защото влияе върху силата на интернета и продължителността на батерията на мобилните им устройства. Често се случва потребителите да се свържат към обществена безжична мрежа, към която има вързани още много джаджи, което допринася за по-бавния интернет.

Технологични гиганти като Apple например започнаха да подкрепят блокирането на реклами на техните iPhone и iPad. Докато има други компании, които се опитват да убедят потребителите, че има начин да се живее с рекламите.

Какъв проблем трябва да се разреши?

Понякога се случва реклама да "изскочи" на телефон или таблет, която задължително трябва да се отвори, за да се зареди желаната статия - това не само дразни потребителите, но и отслабва скоростта на интернета.

Решението на проблема е важно, защото много от потребителите посещават любимите си уеб страници именно от преносимите си джаджи. Един от главните инженери на Google Амит Синхал допълни, че това лято са направени повече търсения през мобилния телефон, отколкото през настолния компютър.

Не са само мобилните телефони

Сърфиране в интернет на лаптоп или настолен компютър може да бъде разочароващо заради прекалено много реклами. Смята се, че около 40% от хората използват именно блокер на рекламите. Защо това е лошо за сайтовете? Обявите плащат сметките на много сайтове. Те не са просто изображения, вместо това те идват от много различни места.