Ferrari обмисля да премести седалището си извън Италия

Данъчното бреме в страната започва да затруднява все повече компании

10.12.2014 | 16:17 Редактор: Велко Каменов
Ferrari обмисля да премести седалището си извън Италия

Ferrari обмисля да премести централата си извън Италия поради финансови причини, предаде Bloomberg. Производителят на спортни автомобили може да последва стъпките на компанията майка – Fiat Chrysler, чието седалище вече е в Лондон, където корпоративните данъци са по-ниски от тези в Италия. Fiat Chrysler, компанията, която в момента е собственик на Ferrari, планира да отдели производителя на луксозни автомобили в самостоятелна компания в опит да намали дълговете си.

Производството на спортните автомобили Ferrari ще остане базирано в Маранело дори ако седалището бъде преместено във Великобритания. Бизнес средата е много по-благоприятна във Великобритания. В класацията на Световната банка, подреждаща страните според условията за правене на бизнес, Италия е на 56 място, а Великобритания на 8. Корпоративните данъци в Италия са в размер на 31,4%, а във Великобритания 21%, като през 2015 ще намалеят до 20%.

Министър-председателят на Италия Матео Ренци  се опитва да осъществи данъчни и трудови реформи, които да направят италианската икономика по-конкурентноспособна, но тези усилия може да се окажат прекалено закъснели за Ferrari.