Европа се нуждае от реформи, за да продължи напред: Ермоти

09.12.2014 | 13:17
Европа се нуждае от реформи, за да продължи напред: Ермоти

Интервю на Серджо Емоти, главен изпълнителен директор UBS Group за Манъс Крани от Bloomberg.


Помня първото ни интервю, когато ви попитах дали смятате, че е малко странно UBS да се насочва към управление на активи. Казахте, че сте много предпазливи. Вероятно е рано да се говори дали стратегията е била успешна. Но все пак, за три години - има ли успех или не? Да се върнем и към едно заглавие: "10 хиляди работни места се закриват в UBS". Знам, че това не беше цифрата, която избрахте. Но това са тежки решения като директор. Това ли беше най-трудното?

Да, мисля, че това беше най-трудното. Понеже решението за позиционирането на бизнеса, след анализ на различните възможности беше ясно. С колегите ми си имаме много високо доверие. Бордът ни подкрепи изцяло.

Всички имахме много силно доверие, че това е правият път.

Но и последиците бяха ясни за хората. Даже в някои случаи тогава те съвсем правилно сравняваха това, което правим със спиране на ядрена централа.

Но аз тогава реших, че имаме идеален бизнес за управление на активи, идеален бизнес като инвестиционна банка, но че те просто трябва да се префокусират и оформят отново.

Така че знаехме, че имаме необходимите продукти.

Това беше най-силния фактор на доверие. И ставаше дума само за изпълнение на плана и да внимаваме да не даваме твърде големи обещания, които да не можем да изпълним.

 

Още по темата

Какво научихте, когато като главен изпълнителен директор преминавахте през тези промени? Работили сте в UniCredit. Сега сте от 3г. в UBS. Какво научихте в кризисния мениджмънт?

В това отношение се научих да поставям и изпълнявам стратегията.

Последните 5-6 години в такава среда от макроикономическа гледна точка ме научиха определено на едно:

Не разчитай, че подемът на икономиката и пазарите ще ти помогне.

Гледай си работата и това, което можеш да контролираш, защото за съжаление всяко тримесечие се оказва, че имаме винаги много балансирана и предпазлива прогноза, което се оказва вярно.

Точно това ни помогна да въведем дисциплина. Да кажем - да направим каквото трябва, да оправим основната част на бизнеса.

Защото пазарът, апетитът за риск на клиентите, лихвите, какво ли още не, може да не тръгнат накъдето искаш.

Така че - оправете си проблемите.

 

Има ли опасност или някаква възможност да загубим част от компенсациите си под формата на повишаване на лихвите от страна на Фед или BoE? Това ли е най-големият риск? Защото всъщност никой не го направи. Никой не спря количествените стимули и не вдигна лихвите.

Е, да, ако имате поврат в политиката в САЩ, което би означавало голяма промяна в макрокартината, без да сме я очаквали..

Всъщност ние очакваме догодина лихвите в САЩ леко да се повишат..

Така че това не би било шок.

Това се очаква и в Европа, разбира се.

Вероятно ще започнем да виждаме началото на това, което САЩ правят в последните няколко години.

 

Началото на какво? На голям експеримент? Защото да се правят количествени облекчения в Европа, според вас не е ли същото, както да се правят количествени облекчения в САЩ?

Точно така. Защото са две фундаментално различни икономики. Структурните проблеми са различни.

Не вярвам количествените облекчения да могат да решат проблемите сами по себе си.

QE е много мощно средство, ако се използва заедно със структурните, фискалните и политическите реформи, от които Европа се нуждае, за да успее да продължи напред.