Японската икономика се е свила с 1,2% на годишна база през второто тримесечие

Ревизираните данни са по-добри от очакваните

08.09.2015 | 11:21 Редактор: Велко Каменов
Японската икономика се е свила с 1,2% на годишна база през второто тримесечие

Ревизираните данни за БВП на Япония за второто тримесечие на 2015 г. показват свиване от 1,2% на годишна база, съобщава Bloomberg. Данните са по-добри от очакваното свиване от 1,8% и от първоначално обявеното от 1,6%.

Макар че свиването е само 1,2% на годишна база, това не променя факта, че японската икономика е изправена пред сериозно предизвикателства и се намира в трудна ситуация. Новините обаче са окуражаващи, защото ситуацията не е чак толкова лоша, колкото някои очакваха. Според икономистите ревизираните данни вероятно няма да повлияят на политиката на Японската централна банка.

Запознати обаче заявиха пред Bloomberg, че някои от членовете на Съвета по политиката на Японската централна банка не са уверени, че траекторията на растежа и икономическите фундаменти са там, където трябва да бъдат. До момента BoJ твърдо следваше курса на паричната си политика и подкрепяше гуверньора Харухико Курода. Самият Курода защитаваше целта за инфлацията и курса на паричната политика, наложен в Япония. Ако сега обаче някои от членовете на Съвета по политиката на централната банка започнат да се съмняват, това дава повод за притеснения.

Данните подкрепят евентуалните съмнения, защото Япония има проблеми с износа и индустриалното производство. Петролът остава евтин, което усложнява перспективата за инфлацията и достигането на магическото число от 2%, за което всички говорят. Друго предизвикателство пред Япония е цялостния растеж в Азия – Китай се забавя и девалвира валутата си, а е един от най-важните търговски партньори на страната, което повдига много въпроси и предизвиква притеснения.