Японските банки може да пострадат от експозицията си към Азия

Те са раздали заеми на стойност 22,7 трилиона йени в региона

03.09.2015 | 12:21 Редактор: Велко Каменов
Японските банки може да пострадат от експозицията си към Азия
Японските банки може да пострадат от експозицията си към Азия

Японските банки реализираха много ниска възвращаемост по заемите, които отпускат в страната и решението им беше да започнат да дават заеми в чужди държави. Най-нормалното място, към което се насочиха, бяха развиващите се пазари, където японските компании вече извършват дейност и растат. Японските банки започнаха да дават заеми на тези компании и се озоваха в ситуация, в която са дали заеми на стойност 22,7 трилиона йени само в Азия, дори не включваме останалите развиващи се пазари. Тази максимална стойност на заеми в чужбина беше достигната точно в момента, когато валутите на държавите в Азия поевтиняват, което вероятно ще доведе до много забавяния в изплащанията на заемите.

Става въпрос за надеждността на заемополучателите. Голяма част от заемите са били раздадени за финансиране на проекти, така че банките са зависими и от суровините. Много от кредитополучателите вероятно са надеждни, но ще трябва да върнат дълговете си в долари и йени, при положение, че местната валута, в която работят, е силно поевтиняла. Вчера бразилският реал поевтиня до най-ниското си ниво от 1971 г. насам. Япония и Бразилия имат много силна връзка,защото има много японци, които живеят в Бразилия, така че японските банки са раздали много кредити в Бразилия. И сега компаниите там, които са получили заемите, се намират в много по-трудна ситуация спрямо година по-рано.

Два фактора поставят кредитополучателите в трудна ситуация. От една страна те трябва да върнат дълговете си в по-скъпа валута, а от друга продукцията, която произвеждат, е по-евтина, което намалява печалбите им.