Иран няма да измести Русия на световния пазар на петрол

До 2018 страната Иран може да добива до 5,7 млн барела дневно

21.07.2015 | 19:37
Иран няма да измести Русия на световния пазар на петрол

Очакванията след ядрената сделка с Иран от миналата седмица са за излизането на Иран на световния пазар на петрол. Това означава, че доставките на петрол от Иран могат значително да се увеличат, пише азърбайджанския сайт Haqqin. Изданието прогнозира, цитирайки експерти, че цената може да спадне до 45 долара за барел или дори 15-15 долара за барел.

Подобен сценарий за много нефтодобиващи страни като Русия и Азърбайджан звучи като присъда, пише Haqqin.

Анализът изчислява, че преди санкциите над Иран Техеран е добивал по около 4,2 млн барела на ден, изнасяйки 2,5 млн барела. След санкциите доставките на петрол от Иран намаляха до 1,1 млн барела на ден, изключително за Азия.

 

Саудитците имат нужда от експертиза и анализи в петролния сектор: Джон Сфакиянакис, директор Бл. Изток Ashmore Group

 

Иран вече е заявявал, че след падането на ограниченията до 5-6 месеца ще увеличи добива от сегашните 2,87 млн барела на ден с още 1 млн. До 2018 страната Иран може да добива до 5,7 млн барела дневно по прогноза от май на министъра на петрола Биджан Намдар Зангане.

 

Комисарят по енергетиката на ЕС Шефчович: Споразумението с Иран ще се отрази сериозно на петролните пазари

 

Още по темата

Според бившия зам.-министър на енергетиката на Русия Младимир Милов Иран е „страна, която традиционно изпитва проблеми с увеличението на добивите“, съобщава азърбайджанското издание.

„Те имат изключително неефективен държавен петролен сектор, който се контролира от ислямистката власт. Освен това трябва да се отчита, че иранците сами използват 2 млн барела на ден и за износ ще им остане ограничен ресурс“, заключава Haqqin.

/Снимка: Иранска петролна компания/