Кери разтревожен от коментарите на аятолах Хаменей

21.07.2015 | 19:00
Кери разтревожен от коментарите на аятолах Хаменей

Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви във вторник, 21 юли 2015, че е смутен от антиамериканската реторика на върховния лидер на Иран след ядрената сделка, съобщава Ройтерс.

Кери каза, че речта на аятолах Али Хаменей от събота, в която той се закани да пренебрегне американската политика в региона въпреки сделката със световните сили по ядрената програма на Техеран „много смущаваща“.

„Не знам как да тълкувам това в момента, освен буквално, че това е неговата политика“, каза той в интервю за саудитската телевизия Al Arabiya.

"Но знам, че коментари често се правят публично, а нещата могат да се развият по  друг начин. Ако това е политиката, много е смущаващо“, каза Кери.

 

Обама: "Иран все още създава предизвикателства за интересите и ценностите ни в региона и по света".

 

Аятолах Али Хаменей каза пред поддръжници в събота, че американската политика в региона е „на 180 градуса противоположна“ на иранската в реч в Техеран, прекъсвана от скандирания „смърт на Америка“ и „смърт на Израел“.

Според споразумението, постигнато във Виена миналата седмица Иран ще ограничи дългосрочно ядрената си програма срещу вдигане на санкциите на САЩ, ЕС и ООН. Сделката бе подписана от САЩ, Великобритания, Китай, Франция, Германия и Русия.

 

Анализатори коментираха, че към сделката има свръхочаквания.

 

На 14 юли Кери написа в Туитър, че шесторката е постигнала споразумение по ядрената програма „не за малко години, а за цял живот“.