Спират износа на евтин ток за чужбина

ББР емитира дългова емисия от 300 млн. евро

07.04.2015 | 17:14 Редактор: Пролетина Съботинова
Спират износа на евтин ток за чужбина

"Зелената" добавка в цената на тока за износ ще бъде възстановена. Така ще се върне конкурентоспособността на българския бизнес, стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов по време на дискусията да! На българската икономика". Добавката беше премахната от предишното правителството на Пламен Орешарски с аргумента , че това би стимулирало износа на електроенергия.

Предложението на правителството  за възстановяването на зелената добавка ще бъде предложено в кратък срок на комисията по енергетика в парламента. Ако бъде одобрено от комисията, ще се наложи отново промяна в закона за възобновяемите енергийни източници.

За да се ограничи вноса на турски стоки за сметка на родното производство страната ни въвежда реципрочни мита на стоки от  Турция в отговор на рестриктивната политика, която води политика югоизточната ни съседка спрямо чуждото производство, обясни министърът на икономиката Лукарски. От думите на министъра на транспорта Ивайло Московски стана ясно, че ще се търси възможност за либерализация на режима на пътните разрешителни за превозвачите ни към Турция. Тъй като те вече са почти свършили за първата част на годината, Московски ще изиска разрешителните за второто полугодие да се прехвърлят към първото и ще настоява за допълнителни разрешителни за периода след 1 юли.

Още по темата

Българската банка за развитие пък ще организира емисия от 300 милиона евро, с която да се  осигури евтино кредитиране за иновативните проекти на бизнеса, информира министърът на финансите Владислав Горанов. Той отново изтъкна, че е против въвеждането на диференцирано ДДС, за което настояват от различни браншове.

По време на форума беше изтъкнато отново, че България има най-ниските данъци в Европа,

което е добро условие за привличане на инвестиции. Те пък според премиера биха били и повече, ако вътре в страната престанат многобройните коментари на наличие на корупция.

Повече по темата в следващия репортаж.