Претоварване е причината за голямата авария с тока в Турция на 31 март

Министърът на енергетиката на Турция обясни защо токът спря

06.04.2015 | 11:31
Претоварване е причината за голямата авария с тока в Турция на 31 март

Министърът на енергетиката на Турция Танер Йълдъз съобщи на 6 април 2015, че общо пет електроразпределителни линии са били прекъснати по време на аварията в енергийната система на страната на 30 март 2015.

"Открихме, че пет електроразпределителни линии са били изключени за микросекунди", каза Йълдъз, цитиран от вестник Сабах.

Министър Йълдъз даде пресконференция, на която изнесе подробности от разследването на причините за спирането на тока в няколко провинции в Турция.

Той съобщи, че Кемал Йълдър, главният мениджър на турската дистрибуционна компания TEIAS е подал оставка, а няколко служители са били отстранени от работа.

Аварията в енергийната система на Турция стана на 31 март 2015 в 09:31 българско време, в резултат на което почти цялата територия на страната бе изключена от мрежата за 6-10 часа.

Без ток останаха 80 от 81 провинции, освен Ван, която получава ток от Иран.

 

"Много негативни фактори се събраха едновременно, това е много рядко. За няколко микросикунди пет електроразпределителни линии излязоха от строя. Натоварването на електропреносните линии от изток на запад превиши допустимия предел. Те бяха автоматично изключени и връзката между източната и западната част на страната прекъсна", каза Йълдъз.

Турските власти досега смятаха, че спирането на тока се дължи на кибер атака.

На 15 април 2015 енергийният системен оператор на Турция TEIAS се очаква да подпише дългосрочен договор за постоянна връзка с континенталната европейска енергийна система след изпитателен период, който започна през септември 2010.

/Снимка: вестник Сабах, Танер Йълдъз, министър на енергетиката на Турция/