Николай Костов: Пазарът да определя къде да се отварят аптеки

Предложението за създаване на Национална аптечна карта е безсмислено, смята председателят Асоциацията на собствениците на аптеки

20.01.2015 | 10:00 Редактор: Мариета Иванова
Николай Костов: Пазарът да определя къде да се отварят аптеки

Няма нещо по-логично от това пазарът да определя къде да се отварят аптеки, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов. Неговото мнение е, че всяко насърчаване за отваряне на аптеки дори в малки населени места има резон.

В същото време той признава, че аптеките в малките населени места винаги ще търпят конкуренцията на тези от големите. Проблемът с достъпа до труднодостъпните региони може да бъде решен чрез доставка на лекарства до крайните клиенти или чрез даване на разрешително на помощни-фармацевтите да отварят аптека, заяви още той.

По думите му за снабдяването с лекарства до някои населени места не означава задължително там да има аптеки.

Според нето предложението на здравния министър Петър Москов за създаване на  национална аптечна карта е безсмислено, тъй като и в момента действа  Агенция по лекарствата, която  издава  разрешенията за откриването на аптеки. Агенцията има информация не само в кои места има аптеки, но и кой работи там, „защото отговорният фармацевт също подлежи на лицензиране“, коментира Костов.  

Той коментира и проблема с изтеглянето на лекарства от пазара, които по думите му към момента са над 130.

Причината според него са, от една страна, свръхрегулациите, а от друга – ниските крайни цени. Поради тази причина много от лекарствата били изнасяни бързо след производството, тъй като на външни пазари били пласирани на по-добри цени, стана ясно от думите на експерта.

Костов коментира също, че изначално бюджетът на Здравната каса е нисък, а не самите разходи, които се правят за медикаменти. "Причината не е в свръхразход за лекарства, а в малките бюджети", каза Костов.