Димитър Ленков: От години настояваме държавата да стане коректен платец на здравни вноски

Най-добрият начин за контрол на разходването на средства е чрез електронното досие и здравна карта, коментира главният секретар на Българския лекарски съюз

05.01.2015 | 10:17 Редактор: Мариета Иванова
Димитър Ленков: От години настояваме  държавата да стане коректен платец на здравни вноски

От няколко години настояваме държавата да стане коректен платец на здравни вноски, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air Димитър Ленков от Българския лекарски съюз. В тази връзка той посочи: - „Ако ние си плащаме по 8% вноски върху заплатата, държавата внася 4% за 9 категории- това са близо 4 и половина милиона български граждани. Ето защо ние като потенциални пациенти не можем да се радваме на европейско качество на здравеопазването“, коментира Ленков.

На въпрос на водещата Йоанна Николова как се случва така, че парите в здравеопазването да изтичат и да няма механизми за контрол, Ленков посочи, че за „последните няколко години парите, които се дават от страна на Здравната каса за медицински дейности са увеличени с проценти- 5- 10%. В същото време парите, които се дават за медикаменти, заплащани от Касата са увеличени близо 2 и половина – три пъти. От 250 милиона в момента те са 750 млн. лв“, коментира той. Ленков посочи още, че има парадокси, че някои лекарства ако бъдат купени от аптеката може да бъдат намерени на по-ниска цена, в сравнение, ако минат през здравната каса.

„Ние от няколко години ние настояваме да се въведе т.нар. електронно досие и електронна здравна карта, което подчертавам е най-добрият начин за контрол върху разходването на и без това малкото публични средства. Това все още не се случва“, посочи още Леков.

Цялото интервю вижте от видео файла.