Герхард Ройс: Кризата в Украйна няма да повлияе на строителството на газопровода Южен поток

11.08.2014 | 10:58 Редактор: Ирина Георгиева
Герхард Ройс: Кризата в Украйна няма да повлияе на строителството на газопровода Южен поток

Кризата в Украйна няма да повлияе на строителството на газопровода „Южен поток“. Това заяви шефът на австрийската компания OMV Герхард Ройс в интервю за Financial Times. Според него най-важното нещо за Европа в момента е изграждането на различни газови коридори, които да снабдяват континента със синьо гориво.

Държавният монополист на руски газ, Газпром, е вложил милиарди долари в тръбопровода, за да се погрижи, че синьото гориво за Европа през Черно море и Балканите, ще достигне до края на 2015 г., пише още FT. Шефът на OMV смята, че „Южен поток“ е проект, който ще работи през следващите 50 години. Ройс допълва, че е необходим реалистичен поглед на ситуацията, както и че клиентите разчитат на доставките на газ. Именно затова, по думите му, нямало възможност да се наложат санкции върху газа.

Русия вече доставя 36 млрд. кубически метра синьо гориво по газопровода „Опал", който минава през Германия и свързва "Северен поток" със съществуващите вече газопреносни мрежи.

Въпреки напрежението между Изтока и Запада и напрежението около Украйна, Европейската комисия вече е повдигнала възражения по въпроса, пише Financial Times. Изданието припомня, че през юни тази година ЕК е оказала натиск върху  България за спиране на строителството, докато не се реши дали тръбопроводът е в съответствие с правата на ЕС.

"Никой не може да ви каже да не се изгражда тръбопровод. Това е въпрос на национално законодателство. Всяка страна може да реши сама за себе си," - смята Ройс. - "Това е проект, който ще работи през следващите 50 години, така че човек трябва да гледа на нещата реалистично."

Анализаторите обаче не са толкова сигурни.

"Колкото повече ситуацията в Украйна се влошава, толкова повече това ще определи и съдбата на Южен поток," коментира Тревър Сикорски, енергиен консултант.- "Ако нещата се влошат, мисля, че ЕС ще увеличи усилията си към това да наказва Русия."

Ияа Заславски и Чатъм Хаус заемат подобна позиция: - "Ако Газпром изгради офшорната част на газопровода до края на 2015 г., както е планирано, то може да свърши с блокирани активи, защото България няма да започне строителството, докато от ЕС не се съгласят."

Ройс от своя страна, твърди още, че увеличаването на трасетата за доставки на газ в Европа е полезно за енергийната безопасност, тъй като „четири газопровода са по-добре от три, а пет - по-добре от четири". През юни между "Газпром" и OMV беше подписано споразумение, което определя принципите на работата по строителството на "Южен поток" в Австрия и по нататъшната му експлоатация.