Илиян Василев: Засегнатите общини могат да обжалват издадените разрешителни за "Южен поток"

08.08.2014 | 09:40 Редактор: Ирина Георгиева
Илиян Василев: Засегнатите общини могат да обжалват издадените разрешителни за

Служебният кабинет може да спре решението за строителството на Южен поток в Паша дере. Това е единият от вариантите отбеляза анализаторът и енергиен експерт Илиян Василев в предаването Денят Он Ер. По негови думи решението може да бъде обжалвано от заинтересованите страни – например екологичните или неправителствените организации, както и общините, през която територия може да мине газопроводът.

"Не са гражданите или граждански организации в София, тези които могат да спрат решението. Оказва се, че практиката на Върховния административен съд е доста ограничителна по отношение на правото на българския гражданин да поддава жалби срещу подобни проекти, ако той прецени, че се нарушава неговият интерес, тъй като засегната страна трябва да има пряка интерес." - обясни Василев.

Василев коментира и забраната на Русия да се внасят храни от страните, наложили й санкции. Според него, дали страната ще се справи с това решение, зависи от прага на търпимост на руските граждани и потребители.

"Защото първият въпрос за компенсирането на този внос е въпросът за количеството, а след това за качеството, а най-накрая и за цените." - коментира Василев.

Западът не искаше да налага санкциите, но те засягат до минималната степен руските граждани, заяви Василев.

"Санкциите не са самоцел. Те бяха неизбежен елемент на развитието на ситуацията в Украйна. Това е основата на нашата оценка дали санкциите са възможни, допустими. Всичко сме измерва със стратегическите рискове. Западът не искаше да налага санкциите, но той прибегна до този асиметричен тип санкции, който да не засегне руският народ и потребител." - обясни икономистът.

Пълният коментар в следващия видео материал: