Предколедни уроци по танци

Да потанцуваме по празниците

18.12.2015 | 12:05 Редактор: Мария Аладжова
Предколедни уроци по танци

Още по темата

От Мартина Ганчева

“На никой не му пука дали танцуваш добре. Просто ставай и танцувай. Великите танцьори са велики, не заради тяхната техника, а заради страстта, с която танцуват.” “Хилядите емоции, които бушуват в мен през деня, излизат на яве, едва когато танцувам.”“Начинът, по който хората се движат е тяхната автобиография”. Как да смаем с уменията си всички на дансинга по време на празниците? Какви стъпки трябва да знаем, ако ни предстои Новогодишен бал? Лесно ли се учат стъпките с грация  и финес? Има ли място за импровизация в един класически танц? Как да не настъпваме партньора си на дансинга? Екипът на ДНЕС предприе едно танцово пътуване с помощта на професионалните танцьори от Dance Station и PRO Dance.

За предаването Днес по темата коментираха: 

Ралица Мерджанова и Деан Стефанов - латино и бални танци
Цветан Александров и Пламена Петкова - MTV Street Dance
Явор Кунчев и Надежда Дичева - swing
Яница Табакова - народни танци
Анжела Атанасова - създател на фестивал за древно египетски, тракийски и ориенталски танци в България
Милена Георгиева - треньор по спортни танци и създател на клуб, насочен към обучението на деца с увреждания

”Балните танци дават усещане за аристократизъм и празненство. Но всичко зависи от характера и настроението на човека. И танците изискват постоянство и търпение. Това е урок номер едно”, споделиха Рали и Деян.

”Децата са много обездвижени. А танците помагат. Филип, който е с церебрална парализа, също танцува. Опитваме се да съберем пари, за да му купим количка. Призовавам хората да помогнат”, обърна се към зрителите Милена Георгиева. По думите й едно дете може да започне да танцува още на 5, но няма възраст за танците. 

“MTV Street Dance е танц върху комерсиална модерна музика. Идеята е да се чувствате свободни, да изразявате себе си. Най-важно е човек да има желание и вътрешен усет”, смятат Цецо и Плами. 

”Суингът е разговор. Комуникация между двама. И има място за импровизация. За 3 месеца учениците ни успяват да постигнат добри резултати”, разказаха Явор и Надя. И допълниха, че за тях коледната музика е суинг. 

”Народни танци играят хора, които обичат родното. Ритмиката на хората е различна, затова е трудно. А на Нова Година Дунавското хоро е безспорен хит”, добави Яница. 

Според Анжела Атанасова танцът може да лекува, а душата е пъзел.