Коледни чудеса

Къде се крие магията на последния месец от годината?

17.12.2015 | 12:46 Редактор: Ирина Георгиева
Коледни чудеса

От Мартина Ганчева

Къде се крие магията на последния месец от годината? Канела, малиново вино, обич, картички, подаръци, уют, пожелания, мечти, равносметки, сняг, шалове, шапки, камини... декември е бохем и затова е толкова прекрасен. Имаме нужда от този месец и трябва да му се отдадем с всички възможни сетива. За коледния дух и зимните вълшебства говори екипът на Днес със своите събеседници.

В ефир сладкарят Стефан Йорданов демонстрира две вариации на коледно руло, което се консумира най-вече в Западна Европа. Той разкри някои тайни от кухнята, като  например, че си прави собствена подправка - комбинация от канела, индийско орехче, бахар и джинджифил. Стефан разказа какво във Франция слагат на празничната трапеза, тъй като е учил сладкарство в Париж.

"Важно е да има разнообразие. Вкусът на българина се обогатява, хората са любознателни. Българинът търси нещо различно, а в кухнята въображението няма край." - подчерта Стефан.

За Коледа сладкарят ще направи на близките си коледен хляб, маринован с ром. 

"Не само, че вярваме в чудеса, те се случват. Вкъщи спазваме всички традиции за Коледа. Посрещаме празника с усмивка, любов и канела." - заяви пред камерата на Днес певицата Ева.

Тя представи и празничната си песен, която има и благотворителна цел - "Коледа е тук".

Екип на Днес се включи и от първия по рода си Коледен фестивал в България.

"Тук децата ще могат да рисуват свещи, да забъркват курабии и коледни сапуни." - информира един от организаторите рапърът Георги Енчев.

Топмоделът Гергана Дончева допълни, че програмата е много богата, а акцентът е върху балканския коледен дух. В ефир се появи и Дядо Коледа, който ще раздава подаръци с огромен багер. 

Собственикът на магазин за къмпинг и туристическо оборудване Владимир Ралчев посъветва зрителите да залагат на естествените, дишащи материи, когато ходят на хижа през зимата. Участие в предаването Днес взе и собственикът на единствения в България цех за производство на стъклени коледни играчки Георги Кенаров.

През 1897 г., в навечерието на Коледа, малко момиченце търси доказателства за вълшебства. 8-годишната Вирджиния спори с приятелки, разпитва родителите си, само и само, за да намери отговор на въпроса – съществува ли белобрадият старец от Лапландия? Историята стига до вестниците. А отговорът на журналиста - "Има ли наистина чудеса?" - се превръща в една от най-копираните статии през последните 110 години не само в английската преса, но и по света.

Всички си представяме Дядо Коледа като весел белобрад старец в червен костюм, черен колан и черни ботуши. Обликът му не се е променял години наред. В Канада обаче се появи нов, по-млад и по-модерен Дядо Коледа. Ще го познаете по брадата.

Коледа е все по-близо и Добрият старец идва. Но кой е той? Безброй са легендите за Дядо Коледа, Санта или дядо Мраз...вижте кой е дядо Коледа и кой светец е първообраза на пухкавия дядо?

Може ли да има Коледа без коледна украса и как без нея би ни завладял коледния дух? Звезди, захарни фигурки, гирлянди - още през ноември всички те променят улиците и домовете ни и ни напомнят, че идва магическо време за чудеса и ново начало. Но знаем ли от къде идват, какво символизират и защо са толкова специални?

Коледа се празнува навсякъде по света. Отделните държави имат своите традиции, но коледната елха е неизменна част от празничните дни. Зеленото дръвчe е един от най-популярните символи на Коледата и традиционно се украсява в началото на декември. Присъствието му по време на зимните празници има своята хилядолетна история. 

През този сезон шапката и шалът са задължителен аксесоар. В прегръдката на плетивата е значително по-уютна, по-стилна и разбира се доста по-топла. Екипът на предаването Днес  среща зрителите с Пепи Ялъмова - творец на плетки.