Сърце, обвито в козина: За кучетата и котките с любов

Основният проблем е безконтролното и безотговорно размножаване, смята д-р Маргарита Чанкова от Фондация "Четири лапи"

20.11.2015 | 11:48 Редактор: Ирина Георгиева
Сърце, обвито в козина: За кучетата и котките с любов

От Мартина Ганчева

Експерти казват, че кучето е сърце, обвито в козина. Те са навсякъде около нас – по улиците и във входовете. Кой иска да се грижи за тях и как го прави? В много страни по целия свят има бездомни животни. На някои места това не е проблем, но на други на скитащите кучета и котки се гледа като на напаст, подлежаща на унищожение.

От древността до наши дни наричат кучето пръв приятел на човека. Как стана така, че някои от нас възприемат тези четириноги като на враг? Приемната грижа за бездомни животни беше тема на предаването Днес

"Проблемът не бива да се решава на парче. Той е и регионален, и национален. Няма ясна политика." - коментира Александър Попов, зам.- главен редактор на Dnes.bg.

В традиционната рубрика на сайта "Експериментът" Попов направи разработка, свързана с бездомните животни в столицата и в провинцията. 

"Не възприемам бездомните животни като проблем. Купувам по 20 кг. храна всеки месец, за да храня четири бездомни кучета. Ако живеех в къща с двор, бих ги прибрала. За мен е лична кауза. Задължително в България трябва да има зоополиция." - смята Весела Мишева, стопанин на куче, която се грижи и за четири бездомни кучета.

"Основният проблем е безконтролното и безотговорно размножаване." - твърди д-р Маргарита Чанкова от Фондация "Четири лапи".

В България няма много осиновявания и в обществото битуват много предразсъдъци към животните, особено тези без дом, смята д-р Чанкова. 

"Да си вземеш куче от улицата е все едно да си вземеш вълк от гората. Нужно е специално отношение." - категоричен е фотографът и собственик на център за животни Димитър Трифонов.

"Кучетата са навън на улицата заради нас. Това, че е едно куче не е от порода, не го прави с по-малко сърце." - коментира режисьорът на док. филм за бездомните кучета Диана Костова. 

По Skype се включи Събина Панайотова от инициативата "Чело куче книжки", която разказа как деца с образователни проблеми ще четат на кучета книжки в събота. Специалисти казват, че четенето на глас помага на децата да се научат да четат по-гладко, да разбират текстовете по-добре и да увеличат речниковия си запас. 

Обикновено проблемът с бездомните животни става актуален след някакви трагедии – ако някой човек е бил нахапан или пук е убил по зверски начин кучета или котки. София расте, но расте ли и популацията на бездомни животни? Ако питате хората, отговорът е положителен, но статистика няма. В София проблемът е с кучета, в градове като Пловдив и Бургас - с бездомни котки. Какъв е експеримента на колегите от сайта Dnes.bg по темата?

Съдбата на уличните кучета през погледа на четириногите разказва документалният филм "Кучешко сърце". История е проследява живота на бездомните кучета в един приют и съдбата на техните събратя, които са имали по-голям късмет. В "Кучешко сърце" стопани разказват защо са осиновили бездомни кучета, какво им дава общуването с тях и как можеш да ги обикнеш.

Има много примери за кучета герои. Най-пресният. Полицейското куче Дизел от Франция. В социалните мрежи почитат смелостта му, след като то загина в антитерористичната операция в парижкото предградие Сен Дени само преди ден.

Нова мода сред холивудските знаменитости – осиновяването на кучета. През последните месеци кинозвездите отвъд океана буквално се надпреварват кой по-напред да се сдобие с домашен любимец, попаднал в приют. 

Мексиканецът Сизър Милан е човекът, който разрешава всички кучешки проблеми в предаването "Говорещият с кучета". Не веднъж той е споделял, че ако попадне на самотен остров и трябва да избира какво единствено да вземе със себе си, със сигурност ще избере куче. Специалистът редовно защита питбулите, които погрешно са смятани за една от най-злобните и опасни породи. Той има философия, че всяко куче добре знае къде му е мястото. Милан често повтаря: "Целта, която си поставяме Господ и аз, е да преобразим целия свят чрез кучето".

Екипът на предаването Днес разказва за няколко известни кучета, които стават звезди благодарение на социалните мрежи. Това са четириноги, които трупат хиляди лайкове под всяка своя снимка. Разбира се, кучета не поддържат сами профилите си, а техните стопани. 

Въпреки впечатляващата си трудова биография в наши дни легендарните четириноги спасители са принудени да се преквалифицират заради хеликоптерите и GPS-а. Алпите са на път да останат без един от легендарните си символи. Швейцарският дружелюбен великан - санбернарът, свали прословутото си буренце с бренди и се нареди на опашката за безработни. Причината обаче не се крие в отговорната за всички беди напоследък финансова криза. В киното обаче санбернарът е вечен персонаж. Доказва го и продължението на кино-лентата Бетовен. А как започва историята и кои са другите кучета филмови герои?

Представете си място, на което да изпиете чаша хубаво еспресо в компанията на 12 дружелюбни и гальовни котки, които можете да погалите, нахраните и снимате. Такова заведение съществува в идеалния центърна Будапеща, само на 5 минути от базиликата "Свети Стефан" - първото унгарско котешко кафене.