Зоополицията може да се бори с незаконния трафик на животни от защитени видове

Търговия с диви растения и животни, техни части и производни е голям бизнес, на стойност милиарди долари

02.10.2015 | 16:57 Редактор: Ирина Георгиева
Зоополицията може да се бори с незаконния трафик на животни от защитени видове

Незаконният трафик на животни от защитени видове може да се бори с помощта на зоополицията, съобщи МОСВ. Търговия с диви растения и животни, техни части и производни е голям бизнес, на стойност милиарди долари и включва стотици милиони растения и животни годишно. 

"Работа на МОСВ е защитата на дивите животни. Ще окажем необходимото съдействие с експертна помощ за нормалното функциониране на новоизграждащата се зоополиция." - заяви зам.-министърът на околната среда и водите Бойко Малинов на форума "Бъдещето на зоополицията в България".

Търговията е разнообразна и e в световен мащаб, като се започне от живи животни и декоративни растения за широк спектър от продукти и производни от тях, като риба и други хранителни продукти, екзотични кожени изделия, музикални инструменти, дървен материал, туристически антиквариати и лекарства, посочват експертите в презентация, изготвена за форума. Все повече се разширява и търговията с екзотични диви животни през интернет.

Само за една седмица от Международния фонд за хуманно отношение към животните (IFAW) са намерили повече от 9000 вида живи животни и продукти от застрашени видове за продажба на търг в интернет сайтове, чат стаи и класифицирани страници, като повече от 70% от видовете и екземплярите предмет на интернет продажби са защитени или са предмет на регулация.

Причините, поради които тази търговия процъфтява е, защото тя е относително безопасна, лесна, евтина и най-вече анонимна - трудно се стига  до продавача 

В резултат - съществува огромен електронен черен пазар на живи животни. 

"Бъдещата зоополиция може да бъде полезна и при разследване на незаконния трафик на живи животни от защитени видове." - каза Валери Георгиев, началник на отдел "Биологично разнообразие" в МОСВ.

Дискусията беше организирана от евродепутата Емил Радев. Присъстваха омбудсманът Константин Пенчев, министърът на земеделието и храните Десислава Танева, зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов.