Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Георги Кадиев: Не беше важен вотът дали ще остана в партията, а пътят, по който ще поеме БСП

Кадиев допълни, че е очаквал повече хора да го подкрепят.

10.06.2015 | 21:43 Редактор: Ирина Георгиева
Георги Кадиев: Не беше важен вотът дали ще остана в партията, а пътят, по който ще поеме БСП

Два гласа не достигнаха на парламентарната група на БСП да изключи от редиците си Георги Кадиев. За изгонването му са гласували 24 от всички 38 червени депутати, което е малко под необходимите две трети от гласовете. За да бъде прието, бяха нужни 26 гласа. Вотът беше таен. Кадиев предизвика недоволството сред съпартийците си със законопроекта за агитиране на майчин език по време на предизборна кампания. 


Поводът за гласуването беше ясен, а именно законопроектът за агитиране на майчин език по време на предизборна кампания. Причината не е ясна. Така коментира вотът Георги Кадиев вота в предаването Денят Он Ер. Той подчерта, че не му е ясна причината, защото, ако е за Законопроекта трябва да изключим Михаил Миков, който е гласувал "за".

"Големият въпрос на гласуването беше не дали ще бъда изключен, не дали Законопроектът е хубав или не, а дали  БСП ще тръгне по пътя, който СДС избра, или ще тръгне по пътя на приобщаването на хора с различно мнение. Аз категорично смятам, че вторият път е правилният. БСП не е била и надявам се никога няма да бъде лидерска партия. Тя ще приема различни мнения и няма да изключва хора заради убежденията, които имат." - коментира още Кадиев.

Кадиев подчерта, че не той е важният в случая, а е важно дали БСП щеше да изглежда и да действа като ретроградна партия, която търси врага с партиен билет и го наказва моментално или като демократична партия, която оценява качествата на хората, независимо от това, че са различни. Ето я душата на БСП, добави Кадиев.

Кадиев заяви, че е очаквал повече хора да го подкрепят.

"Не мисля, че БСП трябва да се прави на българската Сириза - нито й отива, нито може. Не смятам, че трябва да се откаже от неща, които е приела преди 15г., каквото например е членството в НАТО, не смятам, че трябва да се откаже и от ЕС." - отбеляза Кадиев.

Чуйте: