Д-р Александър Заимов: Актуализацията на бюджета на НЗОК е труден процес

Парите за Каса са част от консолидирания бюджет, подчерта представителят на Столичната лекарска комисия към БЛС

12.03.2015 | 10:22 Редактор: Мариета Иванова
Д-р Александър Заимов: Актуализацията на бюджета на НЗОК е труден процес

Актуализацията на бюджета на НЗОК е труден процес,  с оглед на това, че парите за Касата са част от консолидирания държавен бюджет, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air д-р Александър Заимов от Столичната лекарска комисия към БЛС. В този смисъл той подчерта, че актуализирането на бюджета на касата, води до увеличаване на дефицита, което от своя страна води до европейски санкции и т.н.

Заимов направи коментара по повод предстоящото избиране на нов председател на НЗОК. Той подчерта, че д-р Глинка Комитов е опитен администратор. - „Той управляваше известно време Столичната каса, така, че има опит в администрирането на този тип финансова дейност“, коментира д-р Заимов.

Той обаче подчерта, че възможностите на председателя на НЗОК са ограничени с оглед това, че има заложен бюджет, който трябва да изпълнява с отпуснатите пари за Касата.

Според д-р Заимов постоянното реформиране на системата е много погрешно.

„След като е тръгнала в една, според мен погрешна посока, всякакво ново реформиране на системата само задълбочава проблемите“, коментира д-р Заимов.

По думите му е необходим рестарт на системата, който би могъл да се осъществи като се върне положението, при който НЗОК е независима структура от Парламента и Финансовото министерство, и функциите на Надзорния съвет се поемат отново от Управителен съвет, Управител и Общо събрание. В състава на Общото събрание д-р Заимов предлага да влизат членове на общините, както и омбудсманът, които да представляват интересите на здравноосигурените лица.

По думите му това е по-добрият вариант, като подчерта, че в бюджета на Касата се събират парите от здравноосигурителни вноски. -“Те не се дават от бюджета на държавата, а всички ние ги събираме и ги слагаме в бюджета на Касата“, коментира д-р Заимов.

Той подчерта и за друг проблем, свързан с НЗОК: - „Има отново опити да се увеличи броят на членовете на  държавата в Надзорния съвет, което ще им даде право, независимо от мнението на останалите членове на Съвета, да взимат решения, т.е. държавата изцяло ще поеме управлението на Касата. И това, наред с бюджетите на болниците- те вече не са лимити, а бюджети, и няма възможност за надхвърляне на тези бюджети, т.е. ако една болница ги надхвърли, това, което е изработила, няма да й бъде платено. И това ни връща към бюджетното здравеопазване, а ние всъщност като Закон имаме здравноосигурителната система“, посочи д-р Заимов.

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
atanas.vanev.av
преди 9 години
Хе-хе, много е удобно някакви неизбирани и неотговорни пред никого хора (пък нарекли се и обществен съвет), да контролират НЗОК и чуждите пари там. Видяхме до къде води това - до пълна липса на контрол и прахосничество....И купчина оправдания как закона бил такъв или онакъв и затова не можело да се направи нищо. Но когато трябва да се искат още пари винаги се намира начин закона (за бюджета) да се промени и да се вземат. И изобщо, от лекар друг коментар освен "парите не стигат, искаме още", е нереалистично да се очаква. Сигнализирай за неуместен коментар