Димитър Ленков: От здравеопазването не са доволни нито пациентите, нито медиците

Преди да се говори за вдигане на здравните осигуровки, държавата да стане редовен платец, каза гл. секретар на БЛС

11.03.2015 | 10:42 Редактор: Мариета Иванова
Димитър Ленков: От здравеопазването не са доволни нито пациентите, нито медиците

Живеем в уникална държава, в която от здравеопазването не са доволни нито пациентите, нито медицинските работници, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air главният секретар на Българския лекарски съюз Димитър Ленков.

Той коментира изложените преди ден приоритети на номинирания за председател на НЗОК Глинка Комитов, изтъквайки като най-важен от тях необходимостта от промени в здравното осигуряване.

По думите на Ленков обаче, преди да се говори за „повишаване на здравноосигурителната вноска, е необходимо да бъде направена една стъпка, която държавата не смее да направи, или по-скоро обещава да направи с плавни стъпки в следващите 10 години – а именно да стане коректен платец на здравни вноски, защото в момента на всички е ясно, много пъти е дискутиран този въпрос – държавата е най-некоректният платец на здравноосигурителни вноски и вместо 8% плаща 4%. Нека държавата от следващата година да стане коректен платец като всички останали граждани,“ призова Ленков.

По повод отправеното предупреждение от бившия председател на НЗОК Румяна Тодорова, че не е изключено поради недостиг на средства да се наложи актуализация на бюджета, главният секретар на БЛС Д. Ленков коментира, че „такива рискове съществуват“.

„За съжаление системата е така, направена, че поради недостиг на публични средства, Касата трябва да направи такива рестрикционни механизми, както в доболничната, така и в болничната помощ. Между Касата и БЛС стигнаха до споразумение- на болниците, които имат спешност да се изплащат 95% от нужните средства, а на тези, които нямат спешност- 90% и след проверката на касата, да се изплащат до 100%,“ заяви главният секретар на БЛС.

По думите му проблемът не е в това, че са се увеличили хоспитализациите. Той цитиран статистика на НЗОК, според която през последните години приемът на пациенти в болниците се е увеличил с 5%.

„Проблемът е в това, че безконтролно нарастват парите за лекарства, които се изплащат от НЗОК, и там трябва да се въведат рестрикционни механизми“, препоръча Ленков.