Божидар Данев: Липсва стратегия за здравеопазването

След 6 месеца здравният министър ще направи ново предложение за стратегия, смята Данев

23.02.2015 | 15:44 Редактор: Ирина Георгиева

След шест месеца здравният министър д-р Петър Москов ще вкара ново предложение за стратегия за здравеопазването, защото в момента няма приета такава, прогнозира председателят на БСК Божидар Данев по време на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Промени в Закона за здравното осигуряване, които предвиждат разделянето на здравния пакет на основен и допълнителен, както и увеличаването на квотата на държавата с ръководството на НЗОК са обект на обсъждане на заседанието между социалните партньори. Промените в закона ще доведат до деформирането на принципа на осигуряване и ще превърнат касата в социален фонд, смята Данев.

"Министър от РБ предлага да одържавим ръководството на НЗОК, а в същото време 70% от парите в нея идват от вноските на осигурените." - коментира Данев.

Председателят на БСК определи идеята като тоталитарна и изрази опасения, че не е ясно кой ще заплаща за неосигурените лица.

"Вторият съществен въпрос е за възстановяването на здравноосигурителните правата. Има масова практика, при която НЗОК се източва от хората, които не са осигурявани. Под формата на солидарност заплащаме за хора, които имат финансова възможност." - заяви Данев.

Председартелят на БСК изрази и несъгласие с предложението за контролната дейност да бъде прехвърлена на НЗОК, съобщават от БГНЕС. 

Стъпка в положителна посока е, че от НАП рязко са увеличили постъпленията в касата, смята Данев. Председателят на АИКБ Васил Велев обяви, че организацията, което представлява, подкрепя предложението, но с няколко забележки.

"Добра стъпка е опитът за оценка на въздействието. Подкрепяме и мерките за подобряване на събираемостта на приходите от здравноосигурителни вноски, както и повишаването на размера на осигурителния доход с 5%." - заяви Велев.