Пада такса "мама" в болниците

Не всички деца на 7 годинки са самостоятелни, смятат специалистите

07.03.2016 | 12:35 Редактор: Ирина Георгиева
Министър Петър Москов, Facebook

Майките вече няма да се плащат такса, за да останат в болницата при болното си дете. Това обяви здравният министър Петър Москов през Facebook.

В края на януари беше съобщено, че такса "мама" ще отпадне от 1 февруари, но в крайна сметка това ще се случи от 15 март, когато изтича срокът за обсъждането на Наредбата за достъп до медицински грижи.

Още по темата

След това проектонаредбата ще бъде подписана и ще влезе в сила, съобщи заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков пред в. "Монитор".

Според първоначалните предложения таксата нямаше да се плаща, ако детето е до 7 години, когато се смята, че то вече може да се обслужва само. В здравното министерство обаче все още се обмисля и вариантът възрастта да се вдигне на 10 години, тъй като не всички деца са самостоятелни с тръгването си на училище.

Майките ще могат да бъдат "безплатно" при по-големите си деца само, ако те не могат сами да се обслужват - например, ако са след операция, със счупена ръка, крак, ако са инвалиди или имат ментални проблеми.

Предвижда се татковците, както и роднини, които се грижат за тях като баба или дядо, също да бъдат освободени от въпросната такса, ако майката не може да нощува в болницата при малчугана си.

Болниците ще трябва да гарантират, че имат санитарки и медицински сестри, които да отговарят на нуждите на децата над определената възраст. В противен случай придружителят им ще спи безплатно в лечебното заведение.

Такса няма да плащат и придружителите на хоспитализирани с увреждания.

Министерството на здравеопазването предвижда таксата за придружител в лечебното заведение да бъде фиксирана, една и съща за всички болници. В момента тя варира - между 5 и 150 лева трябваше да плащат майките до момента, за да останат с болното си дете.