България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Децата сами в болницата заради такса "майка"

Повечето родители не могат да си позволят да плащат болничния си престой, за да са близо до децата си

04.01.2016 | 09:02 Редактор: Анита Соколова
Децата сами в болницата заради такса

От 5 до 150 лева на ден трябва да плащат майките за престоя си в болница, за да бъдат заедно със своите новородени деца, на които поради заболявания, се налага да останат под лекарско наблюдение в лечебното заведение. От здравното министерство обясниха, че майката като придружител се таксува като здравно неосигурено лице и затова трябва да заплаща престоя си. Всяка болница сама определя колко да струва той. Милена Николова от Национална мрежа за децата е категорична, че такса „майка“ нарушава правата на децата. По думите й сумата се оказва непосилна за повечето семейства и много бебета ще останат сами в болничните заведения.

„Не всички хора могат да си позволят такава такса и такава такса нарушава детските права, тъй като децата имат право да са в болница с възрастен придружител. По принцип всеки има право да го придружава някой в болницата, най-вече децата, тъй като децата са тези, които не могат да си покрият сами всички нужди и затова тяхното право да имат придружител в болницата е абсолютно безспорно“, посочи Милена Николова от Национална мрежа за децата

Децата трудно биха понесли отсъствието на родителите си, категорична е Милена Николова. Те не могат да се справят сами в болницата и често се плашат от лекарите и медицинските сестри. Според нея децата до 12 години задължително трябва да имат придружител.

„Децата не могат и не бива да бъдат сами в болничните заведения, тъй като това е среда, която не е тяхната нормална ежедневна среда, а среда, която им носи стрес и в този ред на мисли задължително трябва да имат някой близък възрастен“, допълни Николова.

Тя напомни, че бащите също са родители и полагат грижи за децата си. Често обаче им е се отказва да придружават децата си в болниците.

„Бащите следва да бъдат допускани в болницата или бабите, или някой друг възрастен, който е близък родните, тъй като майката не винаги има възможност да си придружава детето“, каза още жената.

Услугите в болниците не отговарят на таксите за престой на придружители, казва още експертът от неправителствената организация. Често медицинският персонал не дава достатъчно информация за състоянието на пациентите си и това създава допълнително напрежение у децата. Затова те имат съществена нужда от близък човек, когато се борят за здравето си, напомни още Милена Николова. 

Репортаж на Анита Соколова и оператора Ангел Пешков