Страната ни е готова на бърза реакция, смята Бойко Борисов

Премиерът заяви, че емигрантите ще бъдат пропускани само през официалните КПП и след взети отпечатъци

05.03.2016 | 13:45 Редактор: Луиза Божинова

Предвид засилващото се напрежение на македонско-гръцката граница, където има десетки хиляди блокирани мигранти, страната ни е готова на бърза и адекватна реакция. 

Това написа на страницата си във Facebook премиерът Бойко Борисов. Той присъства на учение "Граница 2016", което се провежда в зоната за отговорност на ГПУ-Петрич. Целта на учението е координиране на съвместни действия между силите и средствата на МВР, МО и БЧК и още - готовност за реакция при условия на евентуален засилен миграционен натиск, съобразно новоприетите изменения в Закона за отбраната и въоръжените сили.

"Аз съм изключително доволен за колко кратко време след промяната на Закона сме тук, благодаря на всички политически партии, които го подкрепиха, защото виждате, че армията си е "армия", каза Борисов пред журналисти. "Много добра стиковка между МВР, нейните сили, "Гранична полиция", жандармерия и съответно нашите военновъздушни сили и бригадите, които са тук. За да не издам някоя военна тайна – няколко стотин човека са дислоцирани в момента - над 400 от армията, жандармерията и от полицията. Те ще стоят постоянно тук. Разиграни бяха всички възможни варианти, които на няколко километра оттук вървят за наше най-голяма съжаление. Проиграни са местата – диги, всички възможни места, където могат да заобикалят – говорим за нелегалните мигранти", подчерта премиерът.

Той заяви, че емигранти ще бъдат пропускани само през официалните контролно пропускателни пунктове (КПП), но след като се вземат отпечатъци, направи се медицинско обслужване и след като има потвърдена дестинация, "където биват желани". Борисов допълни, че се надява в понеделник тази позиция да се защити. 

"Ако Гърция иска, мога да им пратя нашия ГДБОП и ДАНС и за един ден ще приключат с трафикантите", коментира още Бориов.

Освен премиерът на събитието присъстваха и: вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчваров, началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов, директорът на Главна дирекция "Гранична полиция“ главен комисар Антонио Ангелов, областният управител на Благоевград Бисер Михайлов и представители на местната власт.

"Ако имате интерес може да видите лагерите, къде спят военните, други на хотели. Не случайно тук е областният управител, кметовете на Кресна, Сандански и на Петрич. Така, че да успокояват населението, а и с чисто тилови задачи, които сме възложили да имат готовност да помагат на нашите граничари, жандармеристи и военни, които са тук на границата. Защото те първо тях пазят, после и цялата държава. Ресурсно са осигурени. Радвам се, че пилотите имат всичко, което за съжаление преди години не са имали. Имаме финансови възможности – знаете февруари месец 960 млн. сме на плюс, така, че каквото трябва ще подсигурим тилово нашите части", заключи министър-председателят. 

Учението "Граница 2016" се проведе по нареждане на Бойко Борисов, заради ескалиращото напрежение по македонско-гръцката граница. По думите на премиера светът е във война, а българският народ трябва да бъде спокоен, че властта е взела всички превантивни мерки.

По-рано днес в учението се включиха 50 единици, два вертолета, пожарни, линейки и специализирана техника, съобщи "24 часа".