Днес започва учение "Граница 2016" край Петрич

Целта е готовност за реакция по границите при евентуален миграционен натиск

05.03.2016 | 08:01 Редактор: Луиза Божинова
Днес започва учение

Съвместно учение "Граница 2016" ще се проведе в зоната за отговорност на граничното полицейско управление в Петрич, съобщиха от Министерство на отбраната. Поради това ГКПП-Кулата ще бъде затворен между 11 и 12 часа. След това пропускателният режим ще бъде изцяло възстановен.

Учението има за цел координиране на съвместни действия между силите и средствата на МВР, МО и БЧК и още - готовност за реакция при условия на евентуален засилен миграционен натиск, съобразно новоприетите изменения в Закона за отбраната и въоръжените сили.

На събитието ще присъстват вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчваров, началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов, 
директорът на Главна дирекция "Гранична полиция", главен комисар Антонио Ангелов, областният управител на Благоевград Бисер Михайлов и представители на местната власт. 

Учението се провежда по нареждане на премиера Бойко Борисов, заради напрежението на македоно-гръцката граница. По думите на Борисов светът е във война, а българският народ трябва да бъде спокоен, че властта е взела всички превантивни мерки. "Именно за това утре правим това обучение на границата, за да сме подготвени при тежки ситуации и да сме проиграли всички възможни варианти, включително и със затваряне на ГКПП при мигрантска вълна и натиск от гръцка или македонска страна. Използваме почивните дни, когато трафикът е по-малък, да дислоцираме силите и средствата към македоно-гръцката граница", каза той пред журналисти.