Израел и България са в повече от приятелски отношения, каза Бойко Борисов

"С Бенямин Нетаняху имаме доста общи политики, помагаме си", каза премиерът

25.02.2016 | 00:00 Редактор: Луиза Божинова
Израел и България са в повече от приятелски отношения, каза Бойко Борисов

Отношенията между Израел и България са повече от приятелски.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на среща с българската общност в Израел, предаде "Фокус".

"С Бенямин Нетаняху сме добри приятели, доста общи политики имаме, помагаме си" каза Борисов. "В Палестина, в Рамала се срещнахме и с техния премиер Рами Хамдала и призидент и външен министър, подписахме споразумения. България е уникална в това отношение, защото години наред с палестинската общност работи добре, а с Израел имаме такива братски отношения", допълни премиерът.

По думите му, Израел е може би единствената страна, в която отношението към България е еднакво на всички, било то леви или десни партии, България я обичат всички.

Премиерът Борисов поздрави българската общност от името на цялата делегация – вицепремиерът Томислав Дончев, външният министър Даниел Митов, бившият външен министър Николай Младенов и й препоръча да прави представителства в България, защото в страната има много възможности за бизнес - в селското стопанство, във военната промишленост, телекомуникациите, електрониката и във високите технологии.

"Със своите млади, талантливи хора България е чудесно място за правене на бизнес и за развитие на логистични центрове", каза българският министър-председател.

"Ако в България направим такава лоша магистрала като тази от Тел Авив до Рамала, "медиите ще ме изядат", каза Борисов по повод строителството на инфраструктурни проекти в Израел, на които работят и наши работници.

На въпрос дали не може правителството да защити от грабеж старите, самотни хора в селата, Борисов посочи, че в момента се прави реформа в МВР. "Сега по документи има хиляди полицаи, но от тях поне шест - седем хиляди не са на улицата, а са в администрацията", каза той.

"Решението е тези хора да са в патрули по улицата. Този проблем е неприятен, защото всичките престъпници се разкриват, но това става след 15-та или 16-та кражба. Полагаме огромни усилия за реформа и мисля, че превенцията е по-важна", каза Борисов. "Тези които завчера направиха обира (в търговски център в столицата в понеделник от инкасо автомобил, бяха откраднати над 400 хиляди лева - бел. ред.) също ще ги хванем - това мога да ви го гарантирам, от това което службите правят, но тези неща не трябва да се случват и хората да бъдат спокойни", увери още Борисов.

"България остава в нашите сърца, защото тя спаси нашите майки и бащи през Втората световна война", посочи Мони Бар, почетен консул на България в Израел. "Споменът минава от поколение в поколение. Българската общност е с голямо влияние в Израел - имаме представители в икономиката, литературата и медицината. Тези хора имат успехи, защото България ги научи на честност, трудолюбие и скромност, посочи почетният български консул. България и Израел са обречени да бъдат близки приятели, за да решават сложните проблеми на сигурността и на икономическото сътрудничество и обмен на идеи", каза той.