Плевнелиев: Днес България е фактор на стабилност

2015г. бе добра за икономиката на страната, смята държавният глава

21.01.2016 | 11:54 Редактор: Ирина Георгиева
Плевнелиев: Днес България е фактор на стабилност

Днес България е фактор на стабилност, заяви президентът Росен Плевнелиев по време на пресконференцията по повод четвъртата годишнина от встъпването му в длъжност. 2015г. бе добра за икономиката на страната, смята държавният глава. Той определя изминалите години като динамични и напрегнати за Българи, Европа и светът, а рекордният брой кризи и взаимодействието между тях са направили международната среда несигурна и непредсказуема.

Президентът посочи, че е трябвало да се справи с няколко особено големи предизвикателства, а именно:

Първо - поредица от политически и парламентарни кризи доведоха до сформиране на две служебни правителства. Те изпълниха достойно мисията си.

Второ - отстояване и задълбочаване на евро-атлантическата интеграция на страната, независимо от извънредната вътрешна и външна нестабилност. Да държа здраво посоката, въпреки бурите. 

Трето - истинската, голямата криза в България е свързана не с оставката на едно или друго правителство, а с ниското доверие на гражданите в политиците и в институциите. Липсата на доверие поставя на изпитание самата политическа система, като създава предпоставки за възхода на антисистемни популистки партии и крайно националистически идеи и проекти. Доверие се гради с изпълнени обещания, честност и принципни позиции. 

Четвърто – вълна от граждански протести и мобилизирането на огромна гражданска енергия за промяна. Гражданите показаха, че искат техният глас да бъде чут – както на многобройните протести, така и на проведения референдум. Хората се изправиха срещу олигархията и задкулисието и пожелаха промяна. Като президент, всячески подкрепям активното гражданско общество. 

Пето - постигане на стабилност в страната, въпреки  неспокойния, по-опасен и непредсказуем свят и рекорден брой кризи около нас. 

Шесто - въвеждане на дългосрочно планиране в държавата. Постигане на съгласие по Национална програма за развитие „България 2020“, а вече и по приоритетите на „България 2030“. Постигане на приемственост в изпълнението на програмата от различните правителства.

Седмо - ускоряване модернизацията на страната, постигане на прогрес и резултати по националните приоритети, въпреки извънредната нестабилност. 

Осмо - да бъда истински независим и надпартиен президент, да бъда полезен на народа, да действам по съвест. Въпреки тежките и нестихващи персонални, политически, институционални и медийни атаки срещу мен, да запазя президентската институция като една от малкото, ползващи се с достатъчна степен на обществено доверие. 

Плевнелиев посочи, че мандатът му протича във време на големи геополитически промени, а днес обединена Европа е в опасност, "защото същото поколение, което събори Берлинската стена, издига нови стени на разделение".

ЕС трябва да се справи не с една, а с 11 кризи,"като всяка една от тях може трайно да отслаби и дестабилизира Съюза, включително и България", посочва държавният глава.

Има реална опасност за нестабилност в Европа, ако се разпалят стари вражди и противоречия на Балканите. Регионът не бива да се превръща в поле на геополитическа конкуренция, а на международно сътрудничество, смята Плевнелиев.

През годината бе постигната относителна стабилизация във вътрешнополитически план. Това даде възможност да се постави фокус върху модернизацията и реформирането на важни сектори от държавата и икономиката, добавя Плевнелиев. Въпреки това той посочва, че е очаквал много по-видими резултати от разследването на фалита на КТБ.

Конституционните промени, приети в края на годината, са стъпка напред, но оставиха впечатление, че липсват смелост и политическа воля за по-всеобхватна и дълбока реформа в българското правосъдие, посочи Плевнелиев. Според него разделянето на ВСС е положителна стъпка, "но квотното разпределение на колегиите не бе реализирано по начин, който да спечели пълното доверие на магистратите и обществото".

"Предстоящите промени в Закона за съдебната власт и процесуалните закони, както и приемането на силно антикорупционно законодателство са възможност да бъдат наваксани пропуснатите възможности. Ще приветствам всяко усилие за задълбочаване на реформата и за ускоряване на действията по нея. Трябва да работим заедно - политици, граждани и магистрати, за да постигнем независима и ефективна съдебна система, която да върне на гражданите усещането за справедливост." - коментира още Плевнелиев.

Държавният глава посочва, че е променил изцяло приоритетите в българската енергетика и вместо "голям шлем" от три руски проекта е задал три смислени приоритета: енергийна ефективност, енергийна диверсификация, енергийна либерализация. 

"Либерализацията на електроенергийния пазар у нас се случва с бързи темпове. Искаме да създадем функциониращ енергиен пазар като контрапункт на монополите." - обяснява Плевнелиев.

 

Изявлението на президента Росен Плевнелиев на годишната пресконференция за 4 години от встъпване в длъжност - четете тук.