Нова обработка на улиците в София срещу заледяване

Републиканските пътища са проходими при зимни условия

04.01.2016 | 18:04
Нова обработка на улиците в София срещу заледяване

Нова обработка се прави привечер на улиците в София срещу заледяване, съобщи пресцентърът на Столична община с мейл до медиите на 4 януари към 17ч. Третират се настилките в районите Нови Искър и Връбница. Работят 90 снегорини.

Понижението на температурите привечер наложи допълнителната обработка със смеси против заледяване.

"Продължават обработките срещу заледяване на пътната мрежа, по която се движи обществения транспорт във всички столични райони във връзка с валежите от сняг в града. На терен работят над 90 снегопочистващи машини. Фирмите, ангажирани с почистването на града, извършват и разпръскване на смеси срещу заледяване и на опасни, стръмни участъци и мостове. При необходимост се изпълнява избутване на снежна маса от пътните платна", съобщава Столична община.

 

Магистрали

Специализирана техника чисти магистрала Хемус откъм София до километър 57, където вали обилен сняг., съобщава АПИ на сайта си. С химикали се обработват останалите километри до Ябланица. АМ Хемус и АМ Тракия са проходими при зимни условия, съобщава пътната агенция.

"Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, интернет страницата на АПИ – www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища", съобщи АПИ.

 

Пътища

Републиканските пътища са проходими при зимни условия, пътните настилки са влажни, заскрежени, обработени и опесъчени, съобщава МВР на сайта си.

Върбишкият, Златишкият и Троянският проход за затворени. Камиони над 10 тона не могат да преминават през проходите „Котленски”, „Твърдишки” и „Вратник”, а над 12 тона - през „Петрохан” и „Шипка”. "Проходът „Дюлински“ е затворен за МПС над 3.5 тона. Всички останали - „Айтоски” , „Обзорски” ,  „Предела”, „Републиката”, „Ришки”, са отворени за всички МПС, а по „Печинско”, „Превала”, „Рожен”,„Пампорово” се пропускат товарните автомобили без ремаркета и полуремаркета. До момента няма информация за възникнали тежки пътно-транспортни произшествия", пише МВР.
До 17 часа в столицата са станали 82 леки пътни произшествия, едно тежко с един леко пострадал.
Нормален е трафикът на повечето гранични пропускателни пунктове. Създадена е организация на ГКПП – Калотина изход за обработване и пропускането на товарните автомобили. За да не се образуват колони, част от тях се спират на паркинг около Сливница.

 

Жълт код за поледици по крайбрежието и в Благоевградско, Ямболско и Хасковско за 5 януари

Синоптиците очакват през нощта срещу вторник над страната да премине циклон и да усложни обстановката с преминаването на снега в дъжд. За вторник 5 януари жълт код за поледица е обявен в Източна България, както и в областите Благоевград, Ямбол и Хасково, съобщава европейският сайт за опасни явления.