Руският патриарх идва на посещение в България

Поводът е канонизация

31.12.2015 | 13:21 Редактор: Ива Григорова
Руският патриарх идва на посещение в България

Патриархът на Русия Кирил се очаква да посети България през февруари 2016 г., съобщи БНР. Поводът е канонизацията на архиепископ Серафим Соболев, който е погребан в България.

Според ръководителя на външния отдел на Руската православна църква митрополит Иларион, които е смятан за своеобразен външен министър на Московската патриаршия, българският патриарх Неофит вече е изпратил писмо с покана. В него се отбелязва, че актът на канонизиране и обявяване за светец на архиепископ Серафим Соболев се очаква от цялата ни Църква и вярващите, защото той се е превърнал в обект на всенародна почит. 

Освен България патриарх Кирил ще посети Гърция по повод отбелязването на 1000 годишнината от руското монашеско присъствие в Света гора, ще участва във Всеправославния събор в  Истанбул и ще направи посещение в Куба, където ще бъде приет от Фидел Кастро. 

Бившият кубински лидер бе първия чуждестранен държавен глава, които прие новоизбрания руски патриарх Кирил, след интронизирането му на 1 февруари 2009 година.