Спор за собствеността на храм-паметник "Александър Невски"

Тревожен звън на камбани и мълчалив протест на свещеници преди днешното заседание на ВАС по спора за собствеността на храм-паметника Александър Невски.

07.12.2015 | 17:42 Редактор: Кристина Михайлова
Спор за собствеността на храм-паметник

Тревожен звън на камбани се разнесе тази сутрин из столицата. Така църковните храмове изразиха своята подкрепа към Светия синод за запазване на собствеността върху катедралния храм Свети Александър Невски. Той премина под опеката на Българската православна църква миналата година, след решение на служебното правителство на Георги Близнашки. Културно-историческото дружество "Будител" оспорва днес това решение във ВАС с мотива, че храмът е общонародна собственост. Според жалбоподателите, временен Министерски съвет не може да отмени решение на Велико Народно събрание, което е определило, че собствеността върху храма трябва да бъде всенародна, а на Българската православна църква трябва да се възложи единствено управлението му.

Адвокатите на църквата заявиха, че жалбата е недопустима, защото дружеството няма правен интерес. Прехвърлянето на собствеността не накърнява правата на жалбоподателите, защото храмът остава достъпен за всички. Мненията на миряните чия трябва да е собствеността на храм-паметник Александър Невски обаче също се оказаха полюсни.

Съдът трябва да се произнесе в 30-дневен срок дали да допусне жалбата на дружеството.

Още по темата в репортажа на Кристина Михайлова и оператора Виктор Петров.