Парламентът свали имунитетите на Сидеров и Чуколов

Виждате, че този имунитет не струва пет пари, заяви лидерът на Атака пред журналисти

05.11.2015 | 10:22 Редактор: Мариета Иванова
Парламентът свали имунитетите на  Сидеров и  Чуколов

Парламентът одобри свалянето на имунитетите на Волен Сидеров и Десислав Чуколов по искане на главния прокурор, предава Агенция Фокус.  

144 народни представители бяха гласуваха „за” предложението за сваляне на имунитета на Волен Сидеров, 11 бяха „против” и 1 гласува „въздържал се”.

При гласуването на предложението за сваляне на имунитета на Десислав Чуколов 148 депутата гласуваха „за”, 11 – „против” и нито един „въздържал се”.

Припомняме, че на 12 октомври главният прокурор Сотир Цацаров внесе в НС искания за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу народните представители Волен Сидеров и Десислав Чуколов. Исканията са във връзка с разследване на Софийска градска прокуратура на хулиганска проява в гр.София на 9 срещу 10 октомври. Тогава двамата народни представители отправиха обвинения срещу собствениците на магазин за алкохол и цигари на ул. Г.С. Раковски, че продават наркотици.

На 26 октомври главният прокурор Сотир Цацаров поиска от НС разрешение за задържане на народните представители Волен Сидеров и Десислав Чуколов. От прокуратурата съобщиха, че веднага е започнало наказателното производство за извършено хулиганство и принуда в сградата на НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" на 23 октомври.

 На 25 октомври Цацаров е изготвил искане за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу Сидеров и Чиколов, а на 26 октомври исканията са внесени в НС. От прокуратурата уточниха, че събраните при разследването доказателства уличават Волен Сидеров и Десислав Чуколов в извършване на престъпления от общ характер.

Пред журналисти в парламента днес- 5 ноември, Сидеров коментира: „Не е нарушаване на закона дали отивам в НАТФИЗ или не. Въпросът е дали хулиганствам или не”. Той също така посочи, че е готов да проведе разговор с „тези, които са изплашени в НАТФИЗ”, включително да се извини и допълни: „Грешката е едно, закононарушение е друго, тогава имаш пълното право да се защитаваш”.

„Виждате, че този имунитет не струва пет пари, сега като предприемат строги мерки за отпадане на чл. 70 от Конституцията, насочете си вниманието към имунитета на магистратите. Имунитетите на магистратите са много по-важни,” призова журналистите Сидеров и подчерта, че свалянето на имунитет на магистрат става след отстраняване от длъжност по искане на Върховния касационен съд.