Президентът ще наложи вето, ако бюджетът за отбрана 2016г. е под 1.33% от БВП

Ако бюджетът за отбрана остане същият като през 2015г., това ще бъде крещяща политическа безотговорност, заяви Плевнелиев

23.10.2015 | 14:32 Редактор: Ирина Георгиева
Президентът ще наложи вето, ако бюджетът за отбрана 2016г. е под 1.33% от БВП

Президентът Росен Плевнелиев ще наложи вето, ако средствата за отбрана в Бюджет 2016 не отговарят на поетите ангажименти. Това заяви държавният глава в интервю пред вестник "Българска армия". Той очаква парите за отбрана през 2016г. да бъдат не по-малко от 1,33% от БВП.

"Ако бюджетът за отбрана остане същият като през 2015 година, това ще бъде крещяща политическа безотговорност и нарушение на взетите решения на КСНС. Световният геополитически ред драстично се промени. Имаме рекорден брой кризи, много от които са в непосредствена близост до нашите граници. В такава среда политиците трябва да действат адекватно и национално отговорно. България от пасивен трябва да стане активен член на НАТО. Членството ни в Алианса и способностите на българските Въоръжени сили са единствената гаранция за сигурността на нацията и на държавата ни." - обясни Плевнелиев.

Държавният глава очаква отбраната да бъде ясно заявен приоритет на правителството през 2016г., подплатен с адекватно финансиране. Запазвам си правото да действам съгласно Конституцията и законите на страната, включително да наложа вето, ако политиците не изпълнят поетите от тях ангажименти, коментира още Плевнелиев.

Страната ни трябва да допринася за способностите на НАТО да се справи с всички актуални заплахи, смята Плевнелиев.

"Именно затова, като държавен глава, свиках КСНС по въпросите на отбраната и се гордея с постигнатите резултати и с взетите решения. Очаквам политиците, правителството и НС да ги изпълнят, за да не останат тези решения само добри пожелания, както това се случва години наред." - обяснява президентът.

Плевнелиев смята, че е налице необходимост от технологично превъоръжаване и модернизация на армията.

"Именно затова на свикания от мен през април КСНС решихме правителството да внесе в НС "Програма за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Р България", която очаквам да бъде приета спешно. На нейна основа трябва да бъде разработен нов "План за развитие на Въоръжените сили" и той да влезе в сила до края на годината." - каза държавният глава. 

Плевнелиев е категоричен, че изпълнителната и законодателната власт трябва да осигурят спазването на принципа за ненамаляване на средствата за отбрана като процент от БВП спрямо 2014 г. и плавното им увеличение до постигане на 2% от БВП в рамките на едно десетилетие, с изключение на кризисната 2015 година. 

"Имам уверения, че до края на годината ще бъде разработен "Планът за развитие на въоръжените сили на Република България". Убеден съм, че изпълнението на програмата ще осигури повишаване на оперативните способности на Българската армия, като гарантира необходимите ресурси." - заяви още президентът Росен Плевнелиев.