Комисия в парламента пусна ветото на президента

По този начин предложението шефът на военно разузнаване да бъде цивилен отново е на дневен ред

20.10.2015 | 17:16 Редактор: Кремена Кръстева
Комисия в парламента пусна ветото на президента

Парламентарната комисия за контрол на службите одобри президентското вето върху закона за военното разузнаване. Комисията препоръча на Народното събрание да не приема повторно поправките в закона за военното разузнаване, с които се въведе изискването директорът на службата „Военна информация” да бъде единствено военен - причината, поради която сегашният шеф на разузнаването Йордан Бакалов подаде оставка.

Днешното решение на комисията връща закона за разглеждане в пленарната зала. Миналата седмица президентът Росен Плевнелиев наложи вето именно на текста, който задължава министърът на отбраната да назначи военен за директор на служба „Военна информация”. Настоящият й цивилен шеф Йордан Бакалов подаде оставка веднага след като промените в закона станаха факт, но тя не беше приета. На заседанието днес дискусията по темата отново придоби политически привкус. Реформаторите отново защитиха тезата си, че ръководителят на службата може да бъде цивилен.

Народните представители от ДПС и АБВ бяха на противоположното мнение, изразиха подозрение, че управляващите искат да наложат конкретен човек за поста..

Така както по време на приетата поправка "Антибакалов", така и днес депутатите на ГЕРБ в комисията не бяха единни за промените в закона. Присъстващите от ГЕРБ гласуваха "въздържал се", а Методи Андреев подкрепи ветото.

След депутатската ваканция заради изборите в неделя, редактираният закон влиза в пленарна зала.