Около 100 милиона е очакваният дефицит в НЗОК тази година

Глинка Комитов предлага МФ да задава базата за бюджета

12.09.2015 | 16:04 Редактор: Мариета Иванова
Около 100 милиона е очакваният дефицит в НЗОК тази година

В края на годината се очаква дефицит в бюджета на НЗОК за около 98 млн. лева, коментира пред БНР председателят на Надзорния съвет на касата Кирил Ананиев. По думите му, ако влязат в сила отстъпките на цените на лекарствата от фармацевтичните производители дефицитът може да бъде намален до 72 млн. лв.

Като друг източник за намаляване на недостига на средства той посочи преизпълнение на приходната част по линия на здравноосигурителните вноски. Третият канал е чрез засилване на надзора и упражняване на по-сериозен контрол в посока на редуциране на надписванията. – „Това ще бъде представено на депутатите и на Министерски съвет. Оттук нататък ще има дискусия какво правим по-нататък, за да може да нулираме бюджета за следващата година,” коментира Ананиев пред Националното радио.

Най-добрият вариант е да бъде актуализиран бюджетът на Здравната каса, коментира председателят на Националната пациентска организация Станимир Хасърджиев. Той предупреди, че ако такъв не бъде направен в края на годината НЗОК няма да може да извършва определени плащания.

На база изпълнението на бюджета на НЗОК през първото полугодие стана ясно, че очакваният дефицит е близо 127 млн. лв., припомня БНР.

Управителят на НЗОК Глинка Комитов настоява през следващите три години бюджетите да се правят на зададена от Министерството на финансите база, като се запазят съотношенията между различните видове плащания, но с леко повишение.