80% от българите не са съгласни да подпомагаме Гърция финансово

Над 70% от нашенците не смятат, че част от гръцките дългове трябва да се опростят, сочи проучване на Gallup International

18.08.2015 | 13:47 Редактор: Ирина Георгиева
80% от българите не са съгласни да подпомагаме Гърция финансово

Българите намират вина за гръцката криза на различна нива в Гърция и сред кредиторите й. Не личат изявени солидарни нагласи с Гърция. Ярка е нагласата, че съседката ни преди всичко трябва да плаща заемите си. Това показват данните на Gallup International от август, получени чрез пряко интервю сред 1010 души в цялата страна в рамките на ежемесечната изследователска програма на агенцията.

За щастие, страховете, че гръцки сценарий е възможен у нас не са преобладаващи. В същото време обаче, гръцката криза явно носи и усещане за несигурност в Европа като цяло, макар ЕС да продължава да бъде източник на надежда за българите.

Постигнатият през юли пробив в преговорите между Гърция и кредиторите й явно е оставил българите с впечатлението, че по-скоро гръцкото правителство печели от ситуацията - малко под 40 на сто от хората избират тази опция, 24 на сто смятат, че печеливши са и Гърция, и онези, които я кредитират, а 13 на сто смятат, че в крайна сметка печеливши са кредиторите.

Българите намират вина в различни степени и сред самите гърци, и сред политическия им елит, и сред кредиторите. Внушителен дял от близо 50% от попитаните казват "да" и на трите твърдения. При това, няма кой знае колко ярки различия в мненията между различните групи на обществото ни. Но ако се опитаме да степенуваме, то най-малко виновен явно изглежда „народът“, по-виновни са „европейците“ или „богатите“, а най-виновни явно са „политиците“. Само по-задълбочено изследване може да покаже дали става дума за устойчиви нагласи.

Към началото на август твърдението "Част от дълговете на Гърция трябва да се опростят" среща неодобрението на над 70% от българите. 11% се съгласяват, а останалите се колебаят.

80% от българите не са съгласни, че България трябва да им подпомага финансово съседката ни и са на мнение, че те трябва да "стягат коланите". Само 6 на сто от нашенците са съгласни. Твърдото отношение на обществото у нас все пак не стига до крайности.

Въпреки че хората в по-голям дял намират, че гръцкото правителство е печелившо от сделката, то 43% смятат, че положението в Гърция в бъдеще ще се влошава, а 21 на сто - че ще се подобрява.