Бургас и Варна с нови центрове за управление на морския трафик

По-съвременен контрол се въвежда от румънската до турската граница

08.08.2015 | 21:23
Бургас и Варна с нови центрове за управление на морския трафик

Новата кула за управление на морския трафик в Бургас бе открита на 8 август 2015. Кулата във Варна ще бъде открита на 15 август.

Двата центъра си разделят управлението на морския трафик по цялото ни крайбрежие от румънската граница през нос Емине до турската граница.

 

Лаборатория ще следи за качеството на морската вода във Варна.

 

"Бреговият център в Бургас ще помага в борбата с контрабандата на горива", заяви министър-председателят Бойко Борисов на откриването на бреговия център в Бургас. Изграждането му е по проект „ Информационна система за управление на трафика на плавателните съдове (VTMIS) - фаза 3". Бенефициент е ДП „Пристанищна инфраструктура”
Изпълнител на проектирането и строителството е консорциум „Мидия -Диана Комерс", а ръководител на проектантския екип е арх. Николай Симеонов от „Вамос" ООД. Високотехнологичното оборудване е доставено и инсталирано от консорциум «Транслинк».

Бреговият център в Бургас ще обслужва трафика в морските пространства южно от нос Емине, при нужда  има възможност да покрива и северния район.

Още по темата

Новата кула за управление на морския трафик във Варна е построена на южния бряг на Варненското езеро и ще бъде открита официално на 15 август 2015 - събота, когато е и празникът на града. От новопостроената сграда в морската столица ще се извършва обмен на информация с корабите, плаващи в морските пространства на Република България, северно от нос Емине, но при необходимост ще разполага с възможността да обслужва  трафика на плавателни съдове и в южната част.

Двете нови кули са с почти идентичен дизайн.

Почти е изградена и речна информационна система по река Дунав, съобщи министърът на транспорта Ивайло Московски при откриването на кулата в Бургас.

Вижте как протече церемонията по откриването във видеото.