Следващият ловен сезон ще започне с едни по-добри и модерни правила

Промените бяха подготвени след множество срещи и консултации с ловните организации

09.06.2015 | 14:51 Редактор: Ирина Георгиева
Следващият ловен сезон ще започне с едни по-добри и модерни правила

Следващият ловен сезон ще започне с едни по-добри и модерни правила. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните доц. Георги Костов, който откри кръгла маса посветена на промените в Закона за лова и опазване на дивеча, организирана от МЗХ и ИАГ.

"Промените бяха подготвени след множество срещи и консултации с ловните организации и се очаква да бъдат гледани в тази сесия на НС." - заяви заместник- министърът.

Като типичен пример за недобри практики в настоящия Закон е ловът на дива свиня с капани, който с промените ще бъде разрешен само в заградените територии – ловни дворове, майчини дворове и бази за интензивно развъждане.

"В промените на Закона за лова и опазване на дивеча е предвидено въвеждането на забрана за използването на всякакви капани за лов на дива свиня извън заградените площи, както и промяна в срока за груповия й лов, който се предлага да бъде от 1 октомври до 31 декември." - обяви изпълнителният директор на ИА по горите инж. Тони Кръстев.

Инж. Кръстев допълни, че се предвижда решенията за промяна на границите на ловните участъци да се взимат от ловните сдружения и Съветите на регионалните дирекции по горите. По думите му когато промяната се отнася до две дружини или сдружения ще се иска мнение и от тях.

Друго предложение е заграждането на нови ловни площи да става задължително след съгласуване с МОСВ и чрез задължително писмено съгласие на собствениците, чиято територия попада в оградените площи.

Инж. Кръстев допълни, че се предлага да отпадне и задължителната минимална изискуема площ за един ловец от 70 ха за един ловец. Той уточни, че се въвежда и изискване за наемане на ловни надзиратели, които да следят за реда в съответната ловна площ.

Според изпълнителният директор на ИАГ с предложените промени разрешенията за отстрел на мечки, които не са ловен вид, ще се издават от МОСВ, какъвто беше стария ред.