България ще настоява да не се намалява квотата за улов на калкан

Страната ни ще подкрепи единствено квотата от цаца

10.12.2014 | 15:35 Редактор: Васил Детелинов
България ще настоява да не се намалява квотата за улов на калкан

България ще настоява да запази нивото на квотата за улов на калкан в Черно море. Следващата седмица, на заседанието на съвета на министрите по земеделие и рибарство ресорният министър Десислава Танева няма да приеме улова на черноморската риба да се намали с 15 %.

Министър Танева очаква да бъде подкрепена и от румънския си колега, тъй като единствено на двете страни от ЕС процентът се намалява. В предложението е записано, че България и Румъния ще имат права да уловят 73,44 тона риба годишно, при сегашните 86 тона. Разделено поравно - това означава, че на България й се полага 36,72 тона при досегашното количество от 40,3 тона риба.

След заседанието на правителството Десислава Танева заяви, че през последните години страната ни е инвестирала много пари за контрола и достоверността на данните за този тип улов. По думите й ако ограничението в квотите е само за двете страни, това ще постави в неравностойно положение нашия бранш. Страната ни ще подкрепи единствено квотата от цаца, тъй като там няма промяна.