Военният министър създаде кризисен щаб заради тежките зимни условия

Министри пътуват към Смолян и Кърджали

08.03.2015 | 12:00 Редактор: Мариета Иванова
Военният министър създаде кризисен щаб заради тежките зимни условия

Министърът на отбраната Николай Ненчев създаде кризисен щаб заради усложнената зимна обстановка в Южна България. Ръководител на щаба ще е началникът на политическия кабинет Илия Налбантов, съобщават от Министерството на отбраната.

"При тежките зимни условия и обявеното бедствено положение в много общини на България, военнослужещите са на своя пост и са готови да окажат помощ“, отчитат от военното министерство.

Военни оказват помощ в бедстващите райони на Смолян и Кърджали повече от 24 часа, съобщават от ресорното ведомство.

В областите Смолян, Кърджали, Хасково и Бургас военнослужещи поддържат връзка с областните кризисни щабове с обявено бедствено положение и докладват лично на министъра на отбраната Николай Ненчев.  Самият той пътува към бедстващите райони.
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова също замина за Южна България и ще посети областите Кърджали и Смолян, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). На място тя ще координира работата на ангажираните с почистването и справянето с тежката обстановка екипи.

Към Смолян отпътува и министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, съобщиха от ресорното ведомство. За днес там е обявен оранжев код за сняг. Очаква се в планинската част от областта дебелината на снежната покривка да се увеличи с още 20 - 30 см.

Междувременно от АПИ съобщиха, че е ограничено движението през прохода Превала поради снегопочистване.

Заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков вече е в Кърджали заради бедственото положение, което продължава втори ден, съобщиха от областния кризисен щаб. Той ще координира работата на екипите на ЕСО и електроразпределителната мрежа, след като 380 населени места в областта са без ток. За възстановяване на електрозахранването и подстанциите има помощни екипи от вътрешността на страната.

Към момента няма бедстващи хора, затруднени са комуникациите. Почистват се главно пътищата от националната пътна мрежа. Най-тежко е положението в участъка Кърджали - Ардино. Затворени за движение са пътищата Кърджали-Асеновград, Крумовград – Ивайловград.

Обстановката в Родопите също остава критична, като снежната покривка в община Лъки достига до над 1 метър.

Обстановката на територията на Пазарджишка област също остава усложнена. Пожарникари и медицински екип помагат на родилка от Сърница да стигне до болницата във Велинград, съобщават от ОД на МВР, цитирани от "Фокус“.

 В Южна България са мобилизирани над 140 аварийни екипа на EVN.

36 са авариралите далекопроводи в областите Кърджали и Смолян, съобщават от Областния кризисен щаб в Кърджали. В работата по отстраняване на щетите по електропреносната мрежа в региона са изпратени 10 екипа от вътрешността на
страната.