Бедствено положение заради продължаващия снеговалеж в област Кърджали

Въвеждат се денонощни дежурства на кризисните щабове по общини

07.03.2015 | 16:25 Редактор: Мариета Иванова
Бедствено положение заради продължаващия снеговалеж в област Кърджали

Със заповед на областния управител на Кърджали Илия Илиев е обявено бедствено положение в цялата област.

Заповедта е в сила от 13,30 часа, заради силния снеговалеж, непроходими пътища от националната и общинска пътна мрежа и нарушено електрозахранване на територия на област Кърджали, съобщиват от Областния кризисен щаб.

Мобилизирана е цялата налична техника и институции, които имат отношение към ситуацията, за отстраняване на щетите.

Въвеждат се денонощни дежурства на кризисните щабове по общини.

На кметовете е вменено да разпоредят наблюдение на всички водоеми в региона и да осигурят места за временен подслон на бедстващи хора. За обстановката в седемте общини в областта ще бъде докладвано на всеки час, допълниха от Областния кризисен щаб в Кърджали.

За днес в област Кърджали е в сила код червено заради интензивните снеговалежи. В община Ардино, където първо беше обявено бедствено положение, снегонавяванията по високите места достигнаха 80 см. 243 населени места в региона останаха без ток. Навсякъде работят аварийни групи на „Електроразпределение“, на крак са и екипите на „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Затворени са пътищата Момчилград-Крумовград, Кърджали-Стремци и Черноочене-Комунига-Паничково. Разчистват се главните артерии от републиканската мрежа. Пътищата до малките населени места обаче са трудно проходими.

Снощи КАТ затвори временно пътя Кърджали-Хасково заради образувала се „тапа“ от закъсали автомобили в района на с. Калинка, съобщават от местната администрация. На територията на цялата област са въведени ограничения за движение на МПС – задължително с вериги и без ремаркета и полуремаркета. От ОПУ предупреждават водачите да не тръгват на път, ако не се налага.